Projekty

Brno letos opraví další tři ulice v historickém jádru

V Brně se letos budou opravovat další ulice v historickém jádru. Radní schválili opravu ulic Orlí, Měnínská a Novobranská za 32 miliónů korun. Víc než třetina této částky půjde na rekonstrukci vodovodu a kanalizace. Současnou stavbou se město posouvá do poslední třetiny oprav ulic v historickém centru, řekl novinářům primátor Roman Onderka (ČSSD). Na rekonstrukci stále čeká hlavní brněnská pěší tepna Česká ulice.
Podle primátorova náměstka Roberta Kotziana město od roku 2001 proinvestovalo v ulicích v historickém jádru 1,3 miliardy korun. Mezi největší stavební akce patřila v roce 2006 rekonstrukce centrálního náměstí Svobody za 173 miliónů korun. Opravený prostor po otevření Brňané kritizovali. Vadilo jim například, že prostranství zůstalo nečlenité s minimem stromů a přemírou šedé dlažby. Radnice to později zčásti vyřešila letní květinovou výzdobou, která se instaluje na sloupy.
V roce 2009 způsobila značné dopravní komplikace v centru oprava Husovy ulice, která byla po dobu prací pro provoz zcela uzavřena. Náklady činily 235 miliónů korun.
Předloni radnice nechala zrekonstruovat za 159 miliónů korun Moravské náměstí a za 189 milionů korun první úsek Joštovy ulice. Loni tam stavbaři práce završili – zakázka vyšla na dalších 157 miliónů korun. Vysloužila si i kritiku veřejnosti – lidé se například tázali, proč veřejné toalety, které byly součástí stavby, vyšly na 3 milióny korun. Tedy cenu, za níž se dá za Brnem pořídit rodinný domek. Architekt náklady hájil vysvětlením, že pro použití vybral dražší materiály, které déle vydrží. Podle primátora cenu zvýšily i technologie – na WC se automaticky doplňuje papír, v zimě je stavba o půdorysu několika metrů čtverečních vyhřívaná, aby uvnitř nezamrzla voda.
zpráva ČTK