Projekty

Brno podepsalo smlouvu na stavbu tramvajové trati do univerzitního kampusu

Zástupci Brna a zhotovitelů podepsali smlouvu na výstavbu téměř kilometrové tramvajové trati k univerzitnímu kampusu. Náklady přesahují 1,4 miliardy korun. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) řekla, že by trať měla být hotová v roce 2022. Do lokality, kde je vedle kampusu také fakultní nemocnice a obchodní centrum, jezdí kolem 40 000 lidí denně. Dostávají se tam trolejbusy a autobusy a tramvaj má zlepšit jejich cestování.

„Je to jedna z nejvýznamnějších dopravních staveb ve městě, a to nejen z pohledu objemu zakázky a získané dotace, ale i s ohledem na přínos pro obyvatele Brna,“ uvedla při podpisu smlouvy Vaňková. Dotace z Evropské unie pokryje více než miliardu korun.

Některé přípravné práce by mohly začít koncem letošního roku, se samotnou stavbou tratě se počítá příští rok a provedou ji firmy Firesta-Fišer a Metrostav.

Potřebnost tramvajové trati při podpisu smlouvy připomněli i rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Podle Krause je pro část pacientů problematické dostávat se do nemocnice trolejbusy nebo autobusy a Bek považuje za důležité tramvajové spojení kampusu s nádražím.

Stavba trati se připravuje několik let a nová trať prodlouží trasu linky číslo 8 asi o 900 metrů. Linka se odpojí v zastávce Osová, kde budou moci lidé přestoupit na další spoje. Větší část nové trati povede tunelem pod Jihlavskou ulicí a vzniknou zastávky Nová Jihlavská a U Nemocnice.

zpráva ČTK

Více o projektu zde.