Projekty, Průmysl a obchod

Byla otevřena rozhledna na Velké Deštné

Na 18 metrů vysokou rozhlednu na Velké Deštné v Orlických horách vystoupali o víkendu první turisté. Jejího otevření se zúčastnily stovky lidí. Rozhledna stojí v nadmořské výšce 1115 metrů na nejvyšším vrcholu Orlických hor, stála 4,7 miliónu korun s DPH. Má půdorys nepravidelného pětiúhelníku. Betonové základy vybudovala stavební firma v létě. Ocelovou konstrukci dělníci sestavili ve firemní hale a na místě ji zkompletovali. Konstrukci pak obložili dřevem. Díly nahoru převáželi po asfaltové vozovce, která vede od Šerlichu, ale pro běžný provoz je zavřená.

Autory projektu jsou Lukáš Svoboda a Tomáš Jurák z brněnského ateliéru Architekti.in. Podrobnosti o projektu najdete zde. V minulosti bylo na Velké Deštné několik jednoduchých dřevěných vyhlídek, připomínaly myslivecké posedy. Poslední byla odstraněna před devíti lety. Obec Deštné v Orlických horách o novou rozhlednu usilovala několik let. Její zástupci se domluvili s majitelem pozemků hrabětem Janem Egonem Kolowratem. Pozemek obci daroval a stavbu také povolilo CHKO. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo rozhlednu postavit. Výhled je super, doufám, že si ho užili i první návštěvníci. Bylo jich tu neuvěřitelně moc. Moc děkujeme panu hraběti, že nám stavbu rozhledny umožnil,““ řekla ČTK starostka Alena Křížová.

Rozhledna Velké Deštné je první ze čtyř plánovaných rozhleden na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území hradeckého kraje. Jejich výstavbu dotuje Evropská unie. Další tři rozhledny s podporou EU dotací vzniknou nad Novým Hrádkem, u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské.

zpráva ČTK, wd