Projekty

České Budějovice zastavily přípravu stavby Kaplického „Rejnoka“

Českobudějovičtí radní zastavili přípravu stavby Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka – takzvaného Rejnoka. Důvodem jsou prý nejasnosti kolem investora, jehož garant projektu stále nepředstavil. Stavbu za dvě miliardy korun navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický. ČTK o rozhodnutí radních informoval náměstek primátora Petr Podhola.
„Pokud budu mluvit za sebe, tak se domnívám, že garant měl dost času na to, aby nám investora představil. Ty nejasnosti kolem financování mě vedly k tomu, že jsem také souhlasil se zastavením projektu,“ řekl Podhola.
Rejnok přitom získal loni územní rozhodnutí. Stavba měla vzniknout na ploše několika desítek tisíc metrů čtverečních v areálu bývalých kasáren ve čtvrti Čtyři Dvory. „Já osobně jsem byl pro, abychom ještě dali garantu projektu šest měsíců čas na oznámení investora. Ale musel by do týdne začít platit nájem z pozemků, které jsou pro stavbu vyčleněné,“ uvedl další náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch.
Garantem projetu je Jihočeská společnost přátel hudby (JSPH). Její předseda Antonín Kazil uvedl, že v nejbližší době by investora oznámil. „Máme konkrétnější údaje, ale chtěli jsme jméno zveřejnit až ve chvíli, kdy bude vše definitivně uzavřeno,“ řekl ČTK Kazil. Dodal, že jej rozhodnutí radních mrzí, ale stále věří, že tím projekt Rejnoka nekončí. „Chceme o tom dále jednat. Pokud tedy bude nadále zájem rovněž z druhé strany,“ řekl.

zpráva ČTK