Projekty

Cigler Marani Architects připraví projekt dostavby Průmyslového paláce

Praha rozhodla o uzavření smlouvy na zhotovení projektové dokumentace k Průmyslovému paláci. Za 166 miliónů ji zpracuje firma Cigler Marani Architects, a. s. ČTK to řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Společnost připraví návrhy dostavby vyhořelého křídla, vybudování podchodu pod střední částí, ale i řešení okolí budovy. Stavět by se podle Kabického mohlo začít na začátku roku 2014, cena se odhaduje na 1,6 miliardy.
Architektonickou soutěž na rekonstrukci paláce Praha vypsala již v září 2009. V červnu 2010 pak rada vybrala jako nejlepší nabídku projekt společnosti Cigler Marani Architects. Od té doby s firmou jednala o uzavření smlouvy.
Dostavba byla podle Kabického rozdělena na dvě částí. První etapa zahrnuje rekonstrukci samotného Průmyslového paláce a vybudování podchodu, druhá pak opravu Křižíkovy fontány. Zda se Praha rozhodne v budoucnu k rekonstrukci fontány přikročit, bude záležet na vedení města.
Firma Cigler Marani by nyní městu měla předložit celkový návrh rekonstrukce paláce a jeho okolí, pak se zástupci obou stran budou bavit o šesti jednotlivých částech. Jsou jimi způsob úpravy prostoru mezi ulicí Dukelských hrdinů a budovou, podchod pod střední částí, podzemní prostory pod replikou vyhořelého křídla, samotná dostavba západního křídla, vyřešení prostoru směrem ke Křížíkově fontáně a dopravní situace v okolí sportovní haly. K jednotlivým projektům se bude moci město vyjadřovat, dodal Kabický. Samotné stavební práce by mohly podle něj začít na začátku roku 2014.
Návrh, se kterým architekt Jakub Cigler vyhrál soutěž, plánuje po vzoru pařížského Louvru umístit zázemí paláce v novém podchodu, odkud bude možné vystoupat přímo do paláce nebo pokračovat dál směrem ke Křižíkově fontáně. Pod ní by mohla vzniknout podzemní výstavní hala, kterou město v areálu dlouhodobě plánuje. Kromě toho doporučil Cigler také rozšíření parku a propojení Výstaviště se Stromovkou. Jestli se ale uskuteční i tyto další návrhy, bude záležet na finančních možnostech města.
Část peněz na stavbu má Praha z pojistky. Škodu pojišťovny vyčíslily asi na 181 miliónů korun, podle Prahy ale přesahuje 1,2 miliardy korun. Proto se město s pojišťovnami soudí.
Průmyslový palác byl vybudován pro Jubilejní zemskou výstavu, která se konala od května do října 1891. Na seznamu kulturních památek je zapsán Průmyslový palác jako součást Výstaviště, které je celé památkově chráněno již od 50. let. V říjnu 2008 palác poškodil rozsáhlý požár.
zpráva ČTK