Projekty

Conteg začal v Pelhřimově stavět vývojové centrum za 100 mil. Kč

Společnost Conteg začala v Pelhřimově stavět své centrum výzkumu a vývoje, které bude zaměřeno na snižování spotřeby energie v datových centrech.
Nové vývojové pracoviště bude unikátní ve střední a východní Evropě, řekl při dnešním slavnostním zahájení stavby výkonný ředitel Vít Voláček. Investici za 100 miliónů korun zaplatí přibližně z poloviny evropské fondy.
Počty velkých datových center, potřebných pro ukládání elektronických dat, podle Voláčka stoupají celosvětově geometrickou řadou kvůli rychlému rozvoji informačních technologií, například internetu. Tím se zvyšuje i objem proudu pro zásobování těchto pracovišť. Technologie datového centra je potřeba i chladit; někde se už uvolňované teplo používá k temperování budov. „Dneska se uvádí, že kdyby se vzala datová centra sama o sobě, tak budou mezi prvními pěti spotřebiteli elektřiny na světě," vysvětlil Voláček závažnost problému.
Ze své zkušenosti to potvrdil i vedoucí krajských informatiků Petr Pavlinec. Kraj Vysočina provozuje dvě datová centra a uvažuje o výstavbě dalšího. Na spotřebě elektřiny krajského úřadu se současná centra už podílejí asi čtyřmi pětinami. „Se zdražením energie to bude ještě důležitější nákladová položka. Je rozumné se o tom bavit," řekl Pavlinec.
Výzkumné centrum se staví v sousedství výrobního závodu Conteg, v němž se vyrábí rozvaděče a jednotky chlazení pro datová centra. Podnik se podle Voláčka rozhodl v posledních letech věnovat také vývoji, aby udržel svoji pozici mezi předními evropskými výrobci v oboru. Spolupráci navázal i s vysokými školami.
Ve vývojovém centru s laboratoří bude pracovat kolem desítky špičkových odborníků. „Bude to takové malé datové centrum, které bude hodně flexibilní," vysvětlil ředitel. K testování se budou používat například infrakamery a různé senzory.
Firma Conteg vznikla v roce 1998, zákazníky už získala v 50 zemích. Výrobní závod má Conteg kromě Pelhřimova i v Příbrami, provozuje také pět zahraničních poboček. Skupina firem dohromady zaměstnává skoro 400 lidí, pro letošek plánuje obrat 550 miliónů korun.
zpráva ČTK