Projekty

Děčín vyhlašuje architektonickou soutěž na obnovu Podmokel

Město Děčín vyhlásí veřejnou architektonickou soutěž na obnovu historické části čtvrti Podmokly. Tato lokalita v poslední době ztrácí na atraktivitě, ubývají tam obchody a místo přestává být lákavé pro bydlení. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Markéta Lakomá.
Území, na které by se měli architekti zaměřit, tvoří zhruba trojúhelník vymezený ulicemi Teplická, Podmokelská a Československé mládeže. „Chybí zde prostor pro setkávání občanů, nedostatečné jsou zelené a travnaté plochy, tato část města není dobře řešena ani po dopravní stránce,“ uvedla Lakomá.
Architektonická soutěž se má zaměřit na území jako celek, podrobněji na prostor před hlavním nádražím, Husovo náměstí, ulici Prokopa Holého a okolí Jílovského potoka. „Páteřní ulice Prokopa Holého je částečně pěší zónou, ovšem kvalita pěší zóny chybí. Parkování, či chcete-li doprava v klidu, je bez logického řádu, také doprava v území postrádá přátelský řád k pěšímu provozu měst. Zaměřit se chceme také na opakující se trhy a společenské akce,“ uvedl radní Valdemar Grešík.
K dalším nedostatkům lokality patří chybějící lavičky, dětské herní prvky či informační systém. Mělo by se také zlepšit veřejné osvětlení, celý prostor by měl být přístupnější lidem se zdravotním postižením. Řešení těchto problémů si Děčín slibuje právě od architektonické soutěže. „Návrh by měl vycházet z analýzy vývoje území, ze stanovení stávajících problémů a hodnot a z názoru na budoucí rozvoj,“ dodala Lakomá. Přesné zadání soutěže město zveřejní na svých internetových stránkách, v tisku a na architektonických webech. Vítěz má být znám začátkem června.
Realizace projektu bude rozdělena do několika etap. „V letošním roce bychom chtěli udělat Husovo náměstí a tržnici, mělo by to stát zhruba čtyři milióny korun,“ řekl ČTK primátor František Pelant.
zpráva ČTK