Projekty

Developer JRD postaví první pasivní bytový dům v Čechách

Společnost JRD, developer specializovaný na nízkoenergetické bytové domy, má v plánu postavit v pražských Strašnicích první energeticky pasivní bytový dům v Čechách. Projekt má název Pod Altánem a byty v něm budou nabízeny za ceny obvyklé v této lokalitě, tedy za ceny standardních bytů.
JRD se soustředí výhradně na nízkoenergetické či pasivní domy, které zároveň splňují maximální nároky na komfortní a zdravé bydlení. Navíc realizuje ekologicky šetrnou výstavbu bez dotací.
U běžné tuzemské novostavby dosahuje potřeba energie na vytápění 80–90 kWh/m2 ročně. Pasivní bytový dům společnosti JRD spotřebuje jen 12,6 kWh/m2. Měsíční náklady na vytápění budou maximálně do výše 200 Kč. Celková roční úspora dosáhne 17 000 Kč při velikosti bytu 90 m2. Pokud by navíc cena energie rostla průměrně o 5 % každý rok, pak celková úspora za dobu 30 let vzroste až na 1 mil. Kč.
Nízká potřeba energií tohoto domu je umožněna použitím nadstandardně zatepleného obvodového pláště (až 28 cm šedého polystyrenu) a vyspělé technologie větrání s rekuperací odpadního tepla, na okenní výplně je použito izolačních trojskel se sníženým koeficientem prostupu tepla zasazených do dřevěných rámů o tl. 88 mm. Samozřejmostí je dokonalé vyřešení tepelných mostů. Na vytápění a přípravu TUV je použit centrální teplovodní systém s akumulačními nádržemi. Více než 50 % potřeby tepla pokrývá solárně-termický systém. Vytápění v jednotlivých bytech je potom řešeno teplovodním otopným systémem s minimalizovanými tělesy, odpovídajícími tepelným ztrátám.
Dokončení stavby je plánováno na léto 2012.
tisková zpráva