Projekty

Developer Sekyra Group představil druhou etapu Rohan City

Společnost Sekyra Group představila urbanistické řešení 2. etapy výstavby na pražském Rohanském ostrově, zpracované na základě zadání urbanistické studie s regulačními prvky od společnosti Pavel Hnilička Architekti. Návrh nové podoby této oblasti vychází z workshopu, kterého se zúčastnilo devět architektonických studií. Vítězem workshopu se stal ateliér Schindler Seko architekti, s. r. o. Náklady na výstavbu druhé etapy projektu Rohan City v Praze 8 budou zhruba tři miliardy korun. Začátek je plánován na rok 2022, dokončení asi o šest let později. Při představení projektu to řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle.

Vítězný urbanistický koncept bude tzv. master plánem pro druhou etapu Rohan City a jeho autoři se stanou hlavním architektem této etapy. V této roli se ateliér bude podílet i na architektuře vybraných budov. Aby byla nová čtvrť architektonicky rozmanitá, nesla atmosféru živého města a vyvarovala se uniformity, doporučila porota zapojit do architektonického plánu i dalších pět architektonických studií, která se zúčastnila workshopu. Na bytové domy se zaměří Atelier bod architekti, s. r. o., který získal druhé místo a Loxia, a. s., která skončila na třetím místě. Tvůrčí tým dále doplní ateliér CHybík + Kristof Associated Architects, s. r. o. Řešení administrativních objektů se budou věnovat architekti z Qarta Architektura, s. r. o., a A.D.N.S. Production, s. r. o.

„Vítězné architektonické návrhy přistupovaly k řešení shodně, zvedly terén Rohanského ostrova tak, aby kopíroval niveletu budoucího mostu, který by měl propojovat Karlín s Holešovicemi. Zásadním posunem bude zklidnění Rohanského nábřeží, které se z dopravní tepny změní na městský bulvár,“ uvedl Anderle. Finální studii, která bude vycházet také z práce pěti dalších vybraných architektů, by podle něj chce firma představit do půl roku.

Plánovaný Rohanský most by měl ústit do Urxovy ulice, podle Anderleho se počítá i s tramvajovou tratí. V nově vzniklé ulici mezi mostem a Rohanským nábřežím budou kavárny a maloobchodní prostory. Konec ulice u stávající cyklostezky by měl být kvůli plánovanému napojení na most o osm až deset metrů výše. V případě, že by most nakonec nevznikl, vedlo by podle Anderleho od konce ulice k cyklostezce schodiště.

Společnost Sekyra Group představila urbanistické řešení 2. etapy výstavby na Rohanském ostrově

„Na rozdíl od první etapy klademe tentokrát důraz na obytnou funkci. Počítáme zhruba se 400 byty, část z nich bude určena k nájemnímu bydlení,“ doplnil Anderle. Podél Rohanského nábřeží vyrostou tři kancelářské budovy s celkovou plochou zhruba 20 000 metrů čtverečních.

Sekyra Group vlastní podél Rohanského nábřeží až k Libeňskému mostu pozemky o rozloze zhruba 200 000 metrů čtverečních. Výstavbu plánuje v pěti etapách. První etapa by podle Anderleho měla začít v příštím roce, dokončení firma plánuje na konec roku 2022. Počítá zhruba s 300 byty a 30 000 metrů čtverečních kanceláří. Mezi budovami postavenými v první a druhé etapě má vzniknout park. „O jeho využití ještě není rozhodnuto. Uvažujeme například o zahradní restauraci nebo amfiteátru,“ dodal Anderle. Dalším větším projektem firmy je Smíchov City na místě bývalého nákladového nádraží v Praze na Smíchově. Podle Anderleho by se mělo začít stavět letos v září. Náklady na první fázi jsou podle něj zhruba tři miliardy korun, dokončena by měla být dva roky po zahájení. První fáze se týká 25 000 metrů čtverečních a zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Budovy budou mít maximálně šest podlaží, v přízemí se počítá s prostorami například pro restaurace, kavárny, ordinace či menší kanceláře. Součástí je větší kancelářská budova.

tisková zpráva, zpráva ČTK