Projekty

Do konce června začne výběrové řízení na železniční nadjezd v Poděbradech

Veřejná zakázka na stavbu železničního nadjezdu v Poděbradech za 238 miliónů korun bude vyhlášena do konce června. Stavět by se mohlo začít v září. ČTK to řekl středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).
„Při bezproblémovém průběhu výběrového řízení je z pohledu administrace jeho časová náročnost zhruba dva měsíce. Až po skončení výběrového řízení a uplynutí všech zákonných lhůt může být s vítězným uchazečem podepsána smlouva o dílo a zahájena realizace,“ řekl Řihák.
Dotace z evropského Operačního programu Střední Čechy je zhruba 180 miliónů korun, ze svého rozpočtu kraj přispěje 43 miliónů, z toho 10 miliónů platí město Poděbrady. Na stavbu nadjezdu kraj využije peníze, které byly původně určeny na opravy několika středočeských nádraží, z nichž sešlo.
Město na nadjezd přes frekventovanou železniční trať, který spojí Mánesovu s Kouteckou ulicí, čeká již dlouho. Tento projekt byl na krajském úřadě v pořadníku jako první náhradní. Pokud by peníze z evropských fondů na nadjezd nebyly vyčerpány, hrozilo podle poděbradského starosty Ladislava Langra jejich vrácení. Stavba nadjezdu by měla trvat maximálně rok.
zpráva ČTK