Projekty

Druhá etapa rekonstrukce Svinovských mostů v Ostravě začne 4. srpna

Město Ostrava, dopravní podnik a policie se připravují na druhou etapu rekonstrukce Svinovských mostů, důležitého dopravního uzlu na železnici a silniční spojce mezi Porubou a centrem města. Nyní se dokončuje oprava jižního mostu, o víkendu 4. a 5. srpna se začne rekonstruovat severní most.
Doprava na mostech se otočí: řidiči nově projedou z Poruby do centra, naopak pro opačný směr budou mosty uzavřeny. Novináře dnes o chystaných změnách informovali zástupci města a policie.
Základní objízdná trasa pro řidiče povede po nové přeložce silnice I/56 v Místecké ulici, po dálnici a Rudné ulici směrem do ulic 17. listopadu a Opavská. Úsek dálnice mezi Místeckou ulicí a Klimkovicemi bude bez poplatku. „Nejvíce zatížená by měla být Rudná. Chceme apelovat na řidiče, aby v maximální míře využívali dálnici,“ řekl primátorův náměstek Tomáš Sucharda.
Dopravní opatření, která provázejí od ledna první etapu rekonstrukce mostů, se podle něj osvědčila a město je hodnotí jako dostačující. Chystaná opatření by měla i podle policie stačit i pro druhou etapu. „Předpokládáme, že jako v lednu u první etapy první týden možná bude kritický. Policie se bude snažit pomáhat řízením na křižovatkách a věříme, že jako se první etapa časem stabilizovala, tak druhá bude také v pořádku,“ řekl šéf moravskoslezské dopravní policie Jiří Zlý.
Očekává, že mimoostravští řidiči se budou řídit dopravním značením, potíže by tak mohli mít spíše místní, kteří jezdí po paměti a mohou mít ze začátku problémy zorientovat se v novém dopravním značení. Druhá etapa ale podle Zlého bude pro plynulost silničního provozu snazší než první, už proto, že začíná o prázdninách, kdy je provoz na silnicích menší.
„Také provoz ve směru na Opavu, který bude odříznut a přesměrován na objízdné trasy, je ve špičce rozložen do většího časového úseku. Nevidíme to zatím až tak dramaticky jako první etapu, která právě probíhá,“ řekl Zlý. Doplnil, že nejrizikovější zřejmě bude křižovatka u vodárny, kde se změní i způsob řazení, a hodně zatížená bude Rudná ulice.
Tramvaje budou přes mosty dál jezdit po jedné koleji. Pro autobusy hromadné dopravy bude na mostě vyhrazen jeden pruh i pro směr do Poruby. „Nyní je přestupní místo ve směru na Porubu na zastávce Nová Ves – Vodárna. Od 5. srpna už bude veškerý přestup na Svinovských mostech,“ řekl náměstek Dopravního podniku Ostrava David Mlčák.
David Kubáň z odboru ekonomického rozvoje magistrátu uvedl, že zatímco původní náklady na rekonstrukci mostů se odhadovaly na 800 miliónů korun, cena bude nakonec poloviční. Většinu nákladů by měla zaplatit Evropská unie. Termín dokončení stavby je v březnu 2013, ale město má příslib, že stavební práce skončí ještě letos.
„Nyní ve velkém tempu finišují práce na mostních konstrukcích. Termíny budou určitě dodrženy,“ řekl Kubáň. Brzy začne stavba schodišťových věží, které budou nejzajímavějšími objekty nové podoby důležitého dopravního uzlu.
zpráva ČTK