Projekty

E.on chystá na Břeclavsku „chytrou čtvrť“, bude první v Česku

Energetická společnost E.on začne ve Starovicích na Břeclavsku stavět experimentální chytrou satelitní čtvrť vybavenou mimo jiné chytrými energetickými sítěmi. Čtvrť bude zahrnovat 40 rodinných domů. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

E.on už má stavební povolení na rozvedení sítí a vybudování cest, práce začnou příští týden. Do podzimu by měl developer, který zajistí stavbu domů, získat stavební povolení i na jednotlivé budovy a v případě mírné zimy plánuje hned poté začít stavět.

Všechny domy v nové čtvrti budou vybaveny tepelným čerpadlem pro vytápění a ohřev vody, fotovoltaickým systémem a chytrým elektroměrem s možností datové komunikace s řídicím centrem distributora elektřiny. Připravené budou i na vybudování dobíjecí stanice pro elektromobil.

„Chytrá elektrická síť umožní jak sledování, tak v budoucnu i aktivní řízení spotřeby elektřiny. To je důležité hlavně v souvislosti s rozvojem elektromobility, kdy bude možné aktivně časovat energeticky náročnou spotřebu jednotlivých nabíjecích stanic v domech,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Distribuce Pavel Čada.

Jako chytré sítě, smart grids, se označují elektrické sítě, které kromě přenosu silové elektřiny nabízejí i datovou komunikaci. Ta umožňuje monitoring, ovládání a aktivní řízení spotřeby energie.

Pro E.on bude nová čtvrť ve Starovicích sloužit i jako laboratoř chytrých technologií. Zatím se počítá například s energeticky úsporným veřejným osvětlením s možností centrálního ovládání, fungovat by tam měl i systém zaznamenávající hustotu provozu Spinwire. Umožňuje ovládat například chování signalizace u přechodu pro chodce, sledovat dodržování rychlosti u projíždějících aut nebo informovat o parkovacích místech.

zpráva ČTK