Projekty

Firma LIKO-S otevřela „živou halu“ LIKO-Vo

Společnost LIKO-S slavnostně otevřela novou halu svařovny LIKO-Vo. Hala je unikátní zakomponováním vegetačních fasád a střech s integrovanou kořenovou čističkou vody. Oproti ostatním halovým objektům, nad nimiž se horký vzduch ohřívá až na teplotu 80 °C, dokáže LIKO-Vo díky vegetaci snižovat radiaci tepla a ochlazovat své okolí až o 10 °C. Podle vedení firmy jde o první podobnou stavbu na světě.

LIKO-Vo využívá konceptu „živých staveb“ postaveného na přírodní tepelné stabilizaci. Tu zajišťuje zelená střecha a fasáda, retenční jezírko i další technologie. Zelené plochy budovy mají kromě zjevného estetického přínosu a schopnosti tepelné izolace i funkci kořenové čistírny odpadních vod. Odpadní voda z celé budovy je přirozenou cestou vyčištěna a dále použita k závlaze. Neméně důležitou roli hraje i zelená střecha. Zachycuje a zadržuje, čímž napomáhá i zmírnění následků přívalových dešťů a zamezuje přehřívání podkrovních prostor v interiéru a prodlužuje životnost krytiny. Hala je napojena na kanalizační systém pouze pro případ mimořádných událostí, předpokládá se, že veškerá odpadní a zachycená voda bude využita na místě.

Autorem architektonického návrhu je Zdeněk Fránek, který s investorem spolupracoval už na administrativní budově LIKO-Noe®, na které je použit stejný koncept. Ten se osvědčil a nyní ho LIKO-Vo převádí do nového měřítka.

Budova nemá vlastní kotelnu. Vytápění zajišťují dva plynové kondenzační kotle, které by jinak vytopily tři rodinné domy. V administrativní části budovy není klimatizace a výkon chlazení v hale je šestkrát nižší, než je standard pro podobnou průmyslovou halu.

Podle zakladatele společnosti LIKO-S Libora Musila mohou živé stavby pomoci s problematikou tepelných ostrovů a vysoušení krajiny, která je na pokraji udržitelnosti. „Našimi zelenými stavbami jsme se pokusili najít nový koncept budov, které nejenom chladí samy sebe, ale umí ochladit i svoje okolí. Dnes již víme, že je možné na zastavěném pozemku nastolit ještě lepší podmínky pro přírodu, než tam byly před zahájením stavby.“

Výrobní hala LIKO-Vo navazuje na předchozí zelený objekt z dílny společnosti LIKO-S, který byl vybudován v roce 2015. „Naše první živá kancelářská a vývojová budova LIKO-Noe® předčila všechna očekávání. Chová se vlastně jako les, odparem vody z fasád snižuje teplotu o více než 10 °C. Proto jsme se rozhodli také novou velkou výrobní halu osadit na střeše a stěnách zelenými technologiemi. Ty zajišťují přírodní klimatizaci, snižují energetické náklady na technologie chlazení a v zimě také dobře izolují,” doplňuje Musil.

Společnost LIKO-S bude pečlivě měřit a zaznamenávat vliv ozelenění na teplotu v budově samotné i na její okolí, jako tomu bylo už dříve v případě LIKO-Noe®. O získaná data se podělí s akademiky. Do výstavby je zapojena Technologická agentura ČR, která přispívá na další vývoj zelených staveb, Mendelova univerzita v Brně a Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT.

Informace o stavbě
● Předpokládaná letní teplota povrchu živé haly LIKO-Vo: fasáda 28 °C, střecha 31 °C (letní teplota povrchu standardní haly: fasáda 55 °C, střecha 77 °C).
● Podlahová plocha: hala 1095 m², přístřešek 387 m² = 1482 m²
● Počet pracovních míst: 13 administrativních + 35 svářečů
● Přibližný počet rostlinných druhů: 70
● Na fasádě a střeše osazeno zelení 1693 m².
● Budovu doplňuje 1070 metrů zahrad.
● Stavba začala v říjnu loňského roku a přišla na 60 miliónů korun.

mi s využitím tiskové zprávy firmy LIKO-S a zprávy ČTK

LIKO-Vo, Slavkov, foto archiv LIKO-SLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej MikaLIKO-Vo, Slavkov, foto Ondřej Mika