Projekty

Heatherwickova „Nádoba“ je novou ikonou newyorských Hudson Yards

Obří skulptura od britského designéra Thomase Heatherwicka byla otevřena veřejnosti. Soustava 154 schodišť je novou dominantou rozvojového území Hudson Yards nedaleko Pensylvania Station na Manhattanu.

Nádoba“ (Vessel) je sestavena ze 158 schodišť a 80 platforem až Escherovsky propletených a má potenciál stát se ikonickou stavbou Hudson Yards, velkého rozvojového území na West Side. Nedaleko začíná již proslavená promenáda High Line a celé území zaznamenává výrazné oživení. Spolu s „Nádobou“ se otevírají i nové veřejné prostory v okolí – náměstí a zahrady. Otevření skulptury je zároveň vyvrcholením první fáze stavby celého ambiciózního projektu Hudson Yards.

„Není to budova, není to socha, není to umělecké dílo, ale má to měřítko a znaky všech těchto přístupů…  Svým způsobem o něm uvažujeme jako o kusu nábytku. Bude se přirozeně vyvíjet,“ citoval autora server Dezeen.

Stavba má výšku 46 metrů a ve svém nejvyšším bodě i stejný průměr. Lesklé měděné obložení zrcadlí návštěvníky a ze stavby se naskýtají výhledy do nitra Hudson Yards. 

mi