Projekty

Hnutí Brontosaurus podporuje „sluneční“ školu v severní Indii

Od roku 2008 pomáhají brněnští Brontosauři s rozvojem školy ležící ve vesnici Mulbekh v severní Indii. Pravidelně tam jezdí čeští dobrovolníci učit děti nebo školit učitele, odborně asistovat při zpracování plánů rozvoje školy (stavební, akademický, právní struktury atd.). Díky charitativním akcím v Česku přispěli Brontosauři 1 miliónem korun na stavbu nového školního internátu.
Škola ve vesnici Mulbekh v severní IndiiVesnice Mulbekh leží na okraji okresu Kargil indického státu Džammú a Kašmír. V bývalém královském sídle stále udržují tradiční kulturní zvyklosti. Mezi obyvatelstvem kolují legendy o létajících mniších a o udatných činech místních králů. Dominantou vesnice je dvacetimetrová socha buddhy, vytesaná do kamene. V okolí vesnice je spousta buddhistických klášterů. Soukromá základní škola byla založena před patnácti lety členy místní komunity. Současných pět budov navštěvuje 150 dětí rozdělených do dvanácti tříd. Od roku 2008 přijíždějí do školy dobrovolníci, kteří zde vedou rozdílné učební programy podle svojich možností a nápadů.
Na podzim roku 2010 navštívil školu 14. Dalajláma a na začátku léta 2011 přijal zástupce komunity v Mulbekhu a Brontosaury na audienci do paláce jeho exilové vlády v Dharamsale. „Dalajlámovi jsme představili současnost a plány rozvoje školy v Mulbekhu a on se rozhodl projekt podpořit darem 550 tisíc korun ročně,“ říká koordinátor projektu Brontosauři v Himálajích Ing. Jiří Sázel.
„Nové školní budovy jsou navrženy jako ekologické objekty kombinující moderní západní a tradiční ladacké stavitelství. Jejich prostory jsme navrhli vytápěné solární energií, protože v současnosti probíhá výuka v zimních měsících při teplotách okolo 10 stupňů Celsia,“ říká Ing. Martin Knap, Ph.D., architekt školního rozvoje. „Po vybudování nových školních prostor poskytne škola vzdělání 400 dětem z celého údolí řeky Wakha,“ dodává.
U příležitosti návštěvy 14. Dalajlamy v České republice předal Václav Havel Jeho svatosti Dalajlamovi od Hnutí Brontosaurus děkovný dopis.
zdroj PRESS SERVIS
zdroj foto www.brontosaurivhimalajich.cz
 
Vizualizace nového internátuVizualizace nového internátu