Projekty

Horní Bříza odstraní do jara významnou ekologickou zátěž

Horní Bříza na Plzeňsku odstraní do jara obří ekologickou zátěž. Akce za téměř čtvrt miliardy korun je v Plzeňském kraji zatím největší svého druhu. Jde o likvidaci generátorovny a skládky, kam se tři čtvrtě století až do roku 1971 vypouštěly fenoly a dehet, které by mohly ohrozit rozsáhlá podzemní jezera.
Na speciální skládky se odveze 150 000 metrů krychlových zeminy. Sanace je plánována do března 2013, pokud nebude přát počasí, tak nejpozději do května, řekl ČTK starosta Horní Břízy Vojtěch Šedivec.
„Občanů se dotýká odvážení kontaminovaného materiálu na určené skládky, jde o 40 až 45 nákladních souprav denně. Navíc, když se do toho prostoru mechanicky zasáhlo, jsou látky při určitém klimatu trochu cítit," uvedl. Nebezpečné chemikálie byly pachově postižitelné už dříve. Objevily už se také ve dvou studních vzdálených do 300 metrů, které však lidé naštěstí nepoužívají.
Zemina se podle stupně znečištění odváží na skládku do Vysoké, kde ji míchají se „zdravou" hlínou nebo chemikálie biologicky rozkládají. Dehty se odvážejí na skládku k Temelínu. Po odtěžení vznikla jáma jen v části, kde byla stará budova generátorovny. „Provede se utěsnění jílem a pak se jáma zaveze," dodal starosta. Nedaleká skládka vně bývalé továrny byla jen navezena na dřívější terén, takže se odpad pouze odtěží.
Sanace, která bude stát 234 miliónů korun, začala loni v květnu díky velké aktivitě města. „Přihlásili se k tomu jako první v kraji," řekl krajský radní pro životní prostředí Petr Smutný. Podle starosty lze  místní obyvatele podle reakce rozdělit do tří stejných skupin. Jedna o akci neví, druhé je to jedno a třetí projekt uznává.
EU dá na likvidaci 90 procent nákladů, Plzeňský kraj přes 13 miliónů Kč, město tři milióny. Bez evropských peněz se staré ekologické zátěže nezlikvidují, řekl Smutný. Podle analýzy rizik zpracované krajem měla sanace stát původně 550 miliónů Kč.
„Geologické podloží je porézní. Navíc jsou pod námi jsou zvodně, velká podzemní jezera, a pod nimi je ohromné jezero v prohlubni, které zasahuje hodně daleko. Kdyby se chemikálie dostaly do spodních vod, tak by to mohlo znamenat znečištění v širokém okolí,“ řekl Šedivec. Nebezpečí by hrozilo i okolním obcím, které berou ze zvodní vodu do úpraven.
zpráva ČTK