Projekty

Hradec Králové opraví náměstí 28. října a Šimkovy sady

V květnu by měla být zahájena rekonstrukce hradeckého náměstí 28. října. Rozsáhlá oprava Šimkových sadů v Hradci Králové pak začne letos v červnu. Rekonstrukce parku za asi 80 miliónů korun by měla skončit do října 2013. 
Radní schválili komisi, která vybere zhotovitele rekonstrukce náměstí. Na náměstí by mělo po dokončení oprav vzniknout nové místo pro trhovce, vodní prvek či pamětní deska letců z druhé světové války.
„Zahájení oprav bude předcházet v březnu a dubnu rekonstrukce křižovatky u bývalé tržnice, což je nutné, protože tam budou objízdné trasy městské hromadné dopravy během oprav náměstí 28. října," řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. Podle něj projekt počítá s investicí 80 miliónů korun, radnice předpokládá, že se podaří vysoutěžit nižší cenu. Stavební práce by měly skončit do října 2013. Město také plánuje opravy navazující Dukelské třídy, za kterou zaplatí zhruba 30 miliónů korun.
O opravách náměstí 28. října město uvažovalo už na počátku 90. let, tehdejší projekt však počítal s vybudováním rychlého občerstvení na náměstí, což vyvolalo vlnu protestů obyvatel.
Vzhledem k významu prostoru náměstí 28. října byla pro vyhledání optimálního řešení zvolena forma architektonické soutěže o návrh funkčního a architektonického řešení prostoru náměstí 28. října v Hradci Králové. Cílem soutěže bylo nalezení optimálního provozního a architektonického řešení náměstí, kterému dominuje kostel Božského srdce Páně od. B. Slámy z let 1929–32. Z 22 odevzdaných návrhů vybrala odborná porota celkem 8 návrhů, které postoupily do 2. kola soutěže a rozdělily si mezi sebou ceny a odměny. 1. místo – 1. sníženou cenu (200 000,- Kč) získal návrh č. 1 hradeckého kolektivu Ing. arch. Martin Hájek, Bc. Václav Hájek, Bc. Radka Košťálová. Vítězný návrh byl ve studii dopracován a rozšířen o ulici S. K. Neumanna. Jednalo se především o umístění stánků pro trhovce, zastřešení prostoru a navržení mobiliáře.
 
Nám. 28. října, Hradec Králové, vizualizace www.hradeckralove.orgNám. 28. října, Hradec Králové, vizualizace www.hradeckralove.orgNám. 28. října, Hradec Králové, vizualizace www.hradeckralove.orgNám. 28. října, Hradec Králové, vizualizace www.hradeckralove.org
 
Rada města také rozhodla o sestavení výběrové komise na zhotovitele rekonstrukce Šimkových sadů. „Předpokládáme, že s pracemi se začne v červnu, aby v dubnu mohl v sadech být tradiční majáles," řekl novinářům náměstek Vedlich.
Projekt na rekonstrukci sadů počítá například s odbahněním rybníčku uprostřed sadů, kde by mohla vzniknout půjčovna lodiček. Stavbaři opraví také stezky, které budou mít možnost využívat i bruslaři. Město chce do sadů umístit nové lavičky a osvětlení a rovněž obměnit zeleň. Podle plánů by mělo být v parku vysazeno 352 nových stromů a zhruba tisícovka keřů.
V sadech je umístěna hala, kterou využívají jezdci na skateboardech, ta by tam měla i po opravách zůstat. Opravy se dočká také rotunda, ve které mají své sídlo skauti. Nově by v ní mělo být občerstvení a veřejné toalety.
Hradecká radnice investovala do oprav náměstí v minulých letech desítky miliónů korun, za 40 miliónů korun opravila Malé náměstí v historickém středu města. Stavbaři také dokončili opravy Riegrova náměstí před nádražím Českých drah, které stály 100 miliónů korun.
zpráva ČTK