Projekty

Hradec Králové opraví severní terasy podle návrhu studia Projektil

Plány na opravu historických severních teras v Hradci Králové vypracuje pražský ateliér Projektil architekti. Firma v konkurenci deseti uchazečů vyhrála soutěž vypsanou městem. Náklady na opravu teras a přilehlých Žižkových sadů by mohly dosáhnout až 80 miliónů korun.
Město chce na opravu získat dotaci z programů Evropské unie po roce 2014. ČTK to řekl primátorův náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09). Ateliér Projektil podle něj respektoval původní koncepci parku architekta Františka Thomayera z roku 1905. „Jejich projekt se také vešel do limitu nákladů 80 miliónů korun,“ řekl Vedlich. Projektil podle něj nově vyřešil přístup do parku z historického centra a zároveň odclonil park od rušné třídy ČSA. Projektil už v Hradci Králové navrhl vědeckou knihovnu, která v roce 2009 získala ocenění Stavba roku ČR.
Severní terasy, které stojí na místě někdejších městských hradeb, opravu podle radnice potřebují. „Průzkumy ukázaly, že jsou v daleko horším stavu, než se myslelo,“ řekl Vedlich. Ačkoliv akutní nebezpečí zřícení teras nehrozí, město vloni v červnu raději některé spojnice na terasách uzavřelo.
zpráva ČTK