Projekty

Hradec Králové ušetří na opravě náměstí a sadů 74 miliónů korun

Město Hradec Králové by na rekonstrukci náměstí 28. října a opravě Šimkových sadů mělo dohromady ušetřit 74 mil. Kč, tedy zhruba 40 procent původně odhadované ceny. Vyplývá to z výsledků soutěží na dodavatele staveb, které svým souhrnným objemem za téměř 200 mil. Kč aktuálně patří k hlavním investičním projektům hradecké radnice. ČTK to řekl primátorův náměstek Jindřich Vedlich (TOP 09).
U rekonstrukce náměstí 28. října radnice podle projektové dokumentace počítala s nákladem kolem 120 mil. Kč bez DPH. V soutěži 11 firem činila nabídka vítěze tendru 78 mil. Kč. U rekonstrukce sadů cena v soutěži s 19 zájemci klesla na 46 mil. Kč z projektovaných 78 mil. Kč. Jména vítězů soutěží zatím Vedlich nesdělil, protože město účastníkům soutěží výsledky teprve rozesílá.
Výrazné úspory nákladů proti cenám projektantů Vedlich přičetl současné situaci ve stavebnictví, kdy je nedostatek zakázek a firmy mezi sebou cenami tvrdě bojují. Poznamenal také, že normalizované ceny pro výpočet hodnoty díla vycházejí z dřívější doby a nemusejí odpovídat současné ekonomické situaci.
Se zahájením oprav náměstí i sadů město počítá do poloviny letošního roku, hotové mají být do října 2013. U sadů projekt počítá například s odbahněním rybníčku uprostřed sadů. Stavbaři opraví také stezky, které budou mít možnost využívat i bruslaři. Město chce dát do sadů nové lavičky a osvětlení a obměnit zeleň. Opravy se dočká také rotunda, ve které mají své sídlo skauti. Nově by v ní mělo být občerstvení a veřejné toalety.
Na náměstí 28. října v centru města by po dokončení oprav mělo vzniknout nové místo pro trhovce, vodní prvek či pamětní deska letců z druhé světové války. Součástí projektu je i oprava navazující Dukelské třídy.
Výrazné snížení cen radnice zaznamenala i u jiných staveb. Za stavbu fotbalového areálu Bavlna vítězná firma Stako předloni nabídla cenu 89,9 mil. Kč bez DPH. Částka byla o téměř 40 mil. Kč nižší, než radnice podle projektové dokumentace plánovala. Firma Stako předloni vyhrála i tendr na stavbu nové městské knihovny. Nabídla 137 mil. Kč bez DPH, což bylo proti projektu o 91 mil. Kč méně.
zpráva ČTK
zdroj foto www.hradeckralove.org
 
Rekonstrukce náměstí 28. října v Hradci Králové – vizualizaceRekonstrukce náměstí 28. října v Hradci Králové – vizualizaceRekonstrukce náměstí 28. října v Hradci Králové – vizualizace