Projekty, Soutěže

Hradec Králové vypsal soutěž na firmu, která postaví lávku přes Labe

Hradec Králové vypsal výběrové řízení na firmu, která postaví lávku přes Labe v lokalitě Aldis. Jde již o čtvrtou soutěž na stavbu lávky. ČTK to sdělili zástupci radnice. Stavba může začít nejdříve na podzim 2021, protože do té doby budou stavbaři v místě pracovat na dokončení budovy Československé obchodní banky (ČSOB).

„Vzhledem k tomu, že v minulých letech nám situaci komplikovaly také příliš vysoké cenové nabídky, není zveřejněna předpokládaná cena zakázky,“ uvedl náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha (ODS). Radnice stavbu lávky připravuje od roku 2003. Poslední tendr město zrušilo kvůli vysoké ceně. Zastupitelé na jaře schválili to, že v roce 2021 by v rozpočtu města mělo být na stavbu vyčleněno 117 miliónů korun.

V lokalitě Aldis na levém břehu Labe firma vybraná městem také začala bourat jednu ze dvou teras, která bránila dostavbě budovy banky. Demoliční práce za 3,4 miliónu korun bez DPH by měly skončit do poloviny srpna. Stavba lávky je úzce spjata se stavbou regionálního sídla Československé obchodní banky, které v lokalitě Aldis vzniká od roku 2018. Město se ve smlouvě s ČSOB pod sankcí 15 miliónů korun zavázalo, že lávku postaví do letošního dubna, což se nestalo. Radnice ale hrozbu pokuty odvrátila, když se s bankou dohodla na posunutí termínu o více než tři roky. Zvláštností navržené lávky je to, že má být postavena málo obvyklou technologií speciálního vysokopevnostního betonu.

zpráva ČTK