Projekty

Hradec Králové začal chystat nový tendr na stadion. Reklamuje projekt

Město Hradec Králové bude chystat třetí tendr na výstavbu fotbalové arény nejvýše za 605 miliónů korun bez DPH. Proti původnímu předpokladu to je nárůst o 55 miliónů korun, který je daný zdražením stavebních prací. Podmínkou pro vypsání tendru je oprava vad v projektové dokumentaci. O opravě dokumentace bude město nyní jednat s projekční firmou. Rozhodli o tom zastupitelé Hradce Králové. Někteří z nich ale pochybují o tom, že 605 miliónů bude dost. „Pokud uchazeči nabídnou vyšší cenu než 605 miliónů, soutěž nebude pokračovat,“ řekl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Loni město na stadion vypsalo dva tendry, ale oba zrušilo. Poslední loni v listopadu nové vedení města. Radnice si pak dala zpracovat dva posudky na posouzení projektu, ceny stavby a přepočet nosné konstrukce. „Posudky ukázaly zásadní podcenění finanční stránky a závažné nedostatky v dokumentaci,“ uvedl Bláha. Nové výběrové řízení na stavební firmu by po úpravě projektové dokumentace mohlo být podle Bláhy vypsáno v druhé polovině letošního roku. Vítěz by, pokud vše půjde hladce, mohl být znám v 1. čtvrtletí roku 2020. Opravu dokumentace bude město po projektantovi požadovat v rámci reklamačního řízení. „Projektant se minulý týden seznámil s reklamací a řekl, že k ní zaujme stanovisko,“ řekl Bláha.

Záměrem města bude vypsat soutěž na stavbu celého stadionu najednou, zatímco dosud se uvažovalo jen o výstavbě dvou tribun a novém trávníku. Zbylé dvě tribuny se měly stavět později podle finančních možností města. Stavba celého stadionu naráz by proti rozdělení na etapy měla podle Bláhy ve výsledku stát méně. Radnice také bude chtít soutěž pro její urychlení uspořádat jako jednokolovou místo dosavadní dvoukolové.

Stadion by měl mít kapacitu 10 000 diváků. Stavba má být největší investicí města za poslední léta. Více než 15 let připravovaný stadion má vzniknout na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu z roku 1960.

zpráva ČTK