Projekty

IKEM zahájil stavbu nového pavilonu

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) zahájil slavnostně výstavbu nového pavilonu s názvem Elipsa. Vzniknou zde vědecká pracoviště a laboratoře. V nových prostorách se experti zaměří třeba na zkoumání kmenových buněk pro léčbu cukrovky, na transplantace či na hledání funkční náhrady jater. Jednopatrová budova by měla být hotova v únoru 2014.
Pavilon Z7 neboli Elipsa vyroste v dolní části areálu. V podzemním podlaží budou garáže, technické zázemí a sklady, v přízemí a v prvním patře pak laboratoře, administrativa či „genetický zvěřinec“ s chovem laboratorních potkanů a myší. Dvoupodlažní budova bude mít nízkou energetickou náročnost a díky prosklené střeše využije denní světlo.
Podle náměstka ředitele IKEM Michala Stiborka by práce měly trvat 418 dní a skončit 5. února 2014. IKEM financuje projekt z vlastních peněz. Původně měl pavilon stát téměř 136 miliónů korun. Krize ale srazila ceny ve stavebnictví, takže objekt vyjde na 75,4 miliónu, dodal Stiborek. Do tendru se přihlásilo osm firem, zakázku získal Metrostav. Zaplaceno dostane až po dokončení stavby.
zpráva ČTK