Projekty

Jezero Most se otevře příští rok na konci léta

Jezero Most se otevře pro veřejnost v příštím roce. Nebude to však na začátku letní sezony, ale až k jejímu konci. Radnice hledá firmu, která vybuduje plovoucí mola a pláže. Chce, aby zázemí na jezeře bylo hotové před zpřístupněním vodní plochy. O převodu státních pozemků na město se zatím jedná. ČTK to dnes řekl mostecký primátor Jan Paparega (za Severočeši Most).

„Jezero Most bude rozhodně otevřeno v příštím roce. S ohledem na probíhající práce to bude spíše konec srpna až září,“ uvedl primátor. Práce na úpravě okolí jezera platí stát.

Stavaři obnovují silnici mezi Mostem a obcí Mariánské Radčice. Druhá etapa zahrnuje napojení jezera na přilehlé komunikace a přivedení inženýrských sítí k jezeru. A třetí etapou je vytvoření písčitých a oblázkových pláží a oddechové části v jižní části jezera.

Investorem je ministerstvo financí, které uhradí veškeré náklady. Ty se pouze u třetí etapy odhadují na 79 miliónů korun. U jezera Most vzniknou pláže, postaví se plovoucí mola pro vstup do vody, přístaviště lodí nebo zázemí pro vodní záchrannou službu. Počítá se i se stabilizací břehů.

Jezero Most vzniklo stejně jako jezero Milada u Ústí nad Labem zatopením jámy po těžbě uhlí. V Miladě se lidé poprvé vykoupali na jaře 2015, tehdy však chybělo zázemí v podobě sociálního zařízení a podobě. „My touto cestou jít nechceme a jezero zpřístupníme až bude veškeré zázemí hotovo,“ řekl primátor.

Pozemky v okolí obou jezer vlastní Palivový kombinát Ústí. Majetkoprávní vypořádání mezi státem a obcemi má být do 31. prosince 2018. „Zatím platí to, že bezúplatně by měly být převedeny pozemky, které budou sloužit k nekomerčnímu využití, a úplatně plochy určené ke komerčnímu využití. I tak by to Most stálo 70 až 80 miliónů korun, což je velký zásah do rozpočtu,“ uvedl Paparega. K tomu bude město platit za údržbu pozemků ročně odhadem 15 miliónů korun.

S Evropskou komisí řeší ministerstvo průmyslu a obchodu podmínky, za kterých by bylo možné vyloučit nepovolenou veřejnou podporu. Evropská komise nyní podle Paparegy zaslala ministerstvu průmyslu seznam výjimek. „Bavíme se tak nyní o tom, zda bude možné některou z nich využít a docílit toho, že převod bude bezúplatný. I tak to bude pro město znamenat zátěž z hlediska údržby území,“ uvedl primátor.

Jezero Most zatopilo plochu 309 hektarů, po obvodu měří zhruba deset kilometrů a maximální hloubka je 75 metrů. Jeho napouštění začalo v roce 2008 a skončilo o šest let později. Milada má rozlohu 252 hektarů, maximální hloubka je skoro 25 metrů.

zpráva ČTK