Projekty

Jihovýchodní obchvat Holešova bude v provozu už ode dneška

Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) zprovozní nový jihovýchodní obchvat Holešova na Kroměřížsku za téměř 292 miliónů korun už od pátku 30. 8. 2013. Oproti předpokladům tak tudy řidiči projedou o dva měsíce dříve.
Ve zkušebním provozu bude hlavní část nové silnice od Dobrotic směrem na Žopy a Přílepy až k průmyslové zóně. Spojka z obchvatu do Partyzánské ulice v Holešově bude otevřena podle harmonogramu až na konci října, řekl ČTK ředitel ŘSZK Bronislav Malý.
„Po obchvatu se začne jezdit v pátek kolem 15 h. Novou silnici tak již budou moci využívat i návštěvníci zlínské Barum rallye,“ uvedl Malý. Podle starosty Holešova Pavla Svobody (ODS) se odlehčí dopravě v centru města. „Není to ale dokonalé. Jednáme se Zlínským krajem, aby nás pustil přes průmyslovou zónu do Všetul (část Holešova),“ uvedl Svoboda. Krajský radní pro dopravu Jaroslav Kučera (KSČM) o záměru nevěděl, za „ideální“ jej ale prý nepovažuje. Řešením je podle něj stavba rychlostní silnice R49.
Zprovozněním obchvatu se uleví i obyvatelům obcí na objízdné trase z Holešova na Tučapy, Prusinovice a Hlinsko pod Hostýnem. Stavbaři do konce října budou ještě pracovat na zhruba 300 metrů dlouhém úseku, sjezdu na Partyzánskou ulici v Holešově poblíž koupaliště. Do termínu předání stavby, konce května 2014, podél silnice vysadí stromy a upraví okolí.
Nový jihovýchodní obchvat Holešova je dosud největší investiční stavbou ŘSZK. Vede z kruhového objezdu u obce Martinice směrem na Dobrotice. Propojuje silnice z Holešova do Bystřice pod Hostýnem a z Holešova do Zlína mimo zastavěnou část města. Úsek dlouhý přibližně 3,8 kilometru z centra Holešova odvede tranzitní dopravu ve směru Zlín–Bystřice pod Hostýnem. Stavba byla zahájena loni v květnu. Na nákladech se 75 procenty podílejí fondy Evropské unie.
Při stavbě na zelené louce se stavbaři museli potýkat s nečekanými překážkami. „Jednou byl průchod bývalou skládkou komunálního odpadu, což bylo technicky nesmírně náročné. Druhou překážkou byly meliorace vybudované před lety, které nebyly nikde zakreslené a zavodňovaly nám stavbu. Museli jsme proto sanovat obrovské plochy v podloží, což stavbu zdrželo,“ uvedl ředitel závodu Eurovia Zlín Josef Štafa.
Stejně jako jihovýchodní obchvat je pro Holešov důležitá stavba rychlostní komunikace R49, která má vést z Kroměřížska napříč Zlínským krajem až k hranici se Slovenskem. Stavba prvního úseku R49 Hulín–Fryšták, která z centra města odvede tranzitní dopravu ve směru Hulín–Bystřice pod Hostýnem, byla sice slavnostně zahájena už v září 2008, kvůli nedostatku peněz a odporu ekologických aktivistů ale dosud stojí. Podle Kučery by se ale mohlo začít stavět už v příštím roce.
zpráva ČTK