Projekty

Jindřichohradecká nemocnice postaví nový pavilon

Jindřichohradecká nemocnice postaví nový pavilon, díky němuž bude moci centralizovat provoz. V současnosti je areál nemocnice rozsáhlý, vzdálenosti mezi některými pavilony jsou i více než 600 metrů.
Výstavba by měla být rozdělena do dvou etap, náklady na první by se měly pohybovat kolem 300 miliónů korun. Stavět se začne letos a pavilon by měl být otevřen na začátku roku 2013. Výstavbu pavilonu schválilo zastupitelstvo Jihočeského kraje, jenž nemocnici zřizuje a na financování stavby se bude podílet.
Pavilon D je z roku 1901, v 70. letech byl rekonstruován. V současnosti je už výrazně zastaralý a bylo by nesmyslné investovat do jeho rekonstrukce, uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Vohnout. V první etapě bude postaven nový pavilon, kam se přesunou oddělení ze starého pavilonu D, zároveň tam zprovozní novou ústavní lékárnu. „V první etapě vytvoříme zhruba 110 lůžek, to bude zhruba odpovídat tomu, co dnes máme v pavilonu D," řekl Vohnout. Současně s výstavbou chce nemocnice rekonstruovat sousední pavilon C.
Velkou část nákladů na stavbu bude nemocnice hradit z vlastních zdrojů. Letos na ni vyčlenila 32 miliónů korun a od kraje dostala 18 miliónů. Příští rok počítá se 48 milióny ze svého rozpočtu a 62 miliónů by měla dostat od kraje. V roce 2013 bude od kraje potřebovat ještě zhruba 80 miliónů. Vohnout předpokládá, že se podaří v soutěži dosáhnout nižší ceny stavby, než je odhad. Nemocnice je připravena vzít si úvěr 20 až 30 miliónů.
O termínu realizace druhé etapy, kdy by se přistavěla další část pavilonu, se rozhodne v budoucnosti v závislosti na finančních možnostech nemocnice a kraje, podotkl ředitel. Náklady na tento projekt se pohybují kolem 250 miliónů korun. Starý pavilon nechá nemocnice zbourat.
Po dokončení druhé etapy stavby pavilonu D by nemocnice do nových prostor přestěhovala některá oddělení, například chirurgii, ortopedii či dětskou jednotku intenzivní péče. V přízemí budou soustředěny ambulance, kromě lékárny tu bude i bufet, který v nemocnici nyní není. Nemocnice by pak opustila budovy v okrajových částech areálu. Uvažovala by o jejich prodeji.
Jindřichohradecká nemocnice je třetí největší v kraji, má zhruba 340 lůžek akutních a kolem 50 na oddělení LDN. Největší jihočeská nemocnice je v Českých Budějovicích, má 1600 lůžek.
zpráva ČTK