Projekty

K letišti v Mošnově mají už na podzim 2013 jezdit vlaky

K Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku budou zřejmě už od podzimu příštího roku jezdit vlaky. Železniční připojení letiště vedoucí od obce Sedlnice chce ještě letos začít budovat Moravskoslezský kraj. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) kvůli tomu kompletně zrekonstruuje vlakovou trať mezi Sedlnicí a Studénkou. ČTK o tom informovali zástupci krajského úřadu a SŽDC.
Nový úsek železnice mezi Sedlnicí a letištěm bude dlouhý asi tři kilometry. Náklady na stavbu se odhadují na zhruba miliardu korun. „V tuto chvíli jsme ve fázi vybírání zhotovitele. Očekáváme, že skutečné náklady budou o něco nižší, než jsou předpoklady, trh se tak teď chová," řekl vedoucí krajského odboru evropských projektů Hynek Orság.
Kraj pro projekt počítá s dotací od EU, která by měla činit 85 procent nákladů. Pokud vše půjde podle předpokladů, stavět by se mělo začít letos na podzim. Trať bude sloužit pro přepravu lidí, ale také nákladu. „Do budoucna by byl problém mít letiště, které nemá napojení na základní dopravní infrastrukturu, tedy na dálnici a železnici," řekl Orság. Důležité je podle představitelů kraje také napojení na mošnovskou průmyslovou zónu.
Úsek železnice mezi Studénkou a Sedlnicí SŽDC kompletně zrekonstruuje a zvýší jeho kapacitu. Vybuduje tam druhou kolej a trať elektrifikuje. Maximální rychlost vlaků se tam z 80 kilometrů zvýší až na 100 kilometrů za hodinu. Náklady na stavbu budou 619 miliónů korun.
„Elektrifikace umožní jízdu přímých elektrických vlaků z ostravského regionu na letiště bez nutnosti přesedat ve stanici Studénka," uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla. Správa vybuduje i novou zastávku Sedlnice, která bude oproti té současné zhruba o kilometr blíže obci. Také tato stavba by měla začít letos na podzim. Teď se chystá výběrové řízení a rovněž se předpokládá spolufinancování evropskými penězi.
„Pokud u jedné nebo druhé stavby nenastanou nějaké nepředvídané okolnosti, které by negativně ovlivnily předpokládaný termín výstavby, bude pravidelná osobní železniční doprava na Letiště Leoše Janáčka Ostrava zahájena již v novém jízdním řádu na rok 2013/2014," uvedl Halla.
zpráva ČTK