Projekty

K obnově Dolní oblasti Vítkovic přispěje prodloužení Ruské ulice

Příští rok by měla v Ostravě začít stavba prodloužené Ruské ulice, která umožní průjezd bývalým průmyslovým areálem Dolní oblast Vítkovice. Bude tak pokračovat začleňování areálu, který patří k nejvýznamnějším technickým památkám v žemi, do života města. Novinářům to řekli zástupci sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Po rekonstrukci se letos část areálu otevřela veřejnosti, navštívilo ho 500 000 lidí. Ve zrekonstruované Vysoké peci č. 1 funguje prohlídková trasa s vyhlídkovou plošinou, v budově bývalé 6. energetické ústředny vznikl takzvaný Malý svět techniky, z bývalého plynojemu se stala multifunkční aula Gong a v areálu se letos poprvé konal také hudební festival Colours of Ostrava, který navštívilo přes 30 000 lidí. Obnova průmyslového areálu bude v roce 2013 pokračovat.
Ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela řekl, že prodloužená Ruská ulice by měla být hotová v roce 2014. „Dolní oblast už je teď otevřená, ještě tam jsou ploty, ale režim továrny mizí. Prodloužená Ruská zajistí lidem přes oblast standardní průjezd,“ řekl Koudela.
Uvedl, že příští rok bude v Dolní oblasti také stavebně dokončen Velký svět techniky, unikátní vzdělávací a zábavní centrum za zhruba 700 miliónů korun. V dalším roce do něj bude doplněna expozice. Na konci roku 2013 by měly by být hotové i povrchy komunikací a parkovišť v Dolní oblasti, tak aby byla ještě přístupnější lidem.
Začne také rekonstrukce Dolu Hlubina. „V této chvíli jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele stavby,“ řekl Koudela. Tento objekt by měl být po rekonstrukci zaměřený spíš humanitním směrem, měly by v něm být ateliéry, workshopy či zvukové dílny. „Předpokládáme, že bychom návštěvníky do těch prostor mohli pustit v roce 2014,“ řekl Koudela.
Generální ředitel strojírenských Vítkovic, jimž Dolní oblast patří, Jan Světlík řekl, že první jarní den příštího roku se otevře nový úsek cyklostezky podél řeky Ostravice. Spojí Dolní oblast se Slezskoostravským hradem či Černou loukou.
Světlík řekl, že snahou je také zlepšit zázemí pro návštěvníky Dolní oblasti, například vybudováním restaurace. Sdružení proto uzavřelo smlouvu s nošovickým Pivovarem Radegast, se kterým jako se strategickým partnerem bude spolupracovat na rozvoji služeb v areálu. V plánu je také postavit tam sochu boha Radegasta. „Nebude to kopie sochy z Radhoště. Zadáme zpracování stylizace, která se bude hodit do Dolní oblasti,“ řekl manažer pivovaru Karel Kraus.
zpráva ČTK
 
Fotografie Dolní oblasti Vítkovic najdete zde.