Projekty

Karlovarské Císařské lázně má opravit sdružení Geosan Group a Metrostav

Zhotovitelem rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech bude Společnost Císařské lázně – Geosan Group – Metrostav. Sdružení zvítězilo v zadávacím řízení s nejnižší nabídkou 828,8 miliónu korun s DPH. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Cena byla jediným kritériem, které výběrová komise posuzovala. Nabídky podali čtyři zájemci. Do ceny musí zhotovitel kromě splnění ostatních podmínek promítnout i případný nárůst inflace v době provádění prací. Původní odhad nákladů byl přitom 586 miliónů.

Vítězné sdružení firem bude muset složit deset procent z nabídkové ceny jako bankovní záruku po dobu stavby trvající 42 měsíců. Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové se u předešlých návrhů rekonstrukce nepodařilo získat souhlas památkářů. „V rámci zadávacího řízení jsme kladli maximální důraz na to, aby žádný z požadavků nebyl diskriminační, ale stejně důležité pro nás bylo stanovit jasné sankce při neplnění jakékoliv části zakázky. V průběhu zadávacího řízení nikdo nepodal námitku,“ uvedla hejtmanka.

Teprve po dokončení stavby dostane tuto část peněz postupně zpět. Při výběru zhotovitele stavebních prací kraj musel řešit vyšší nabídkové ceny vyvolané růstem cen prací na stavebním trhu a vysokým podílem restaurátorských prací, které je nutné provést. Hejtmanka proto požádala ministryni financí Alenu Schillerovou o navýšení dotace, kterou na revitalizaci Císařských lázní poskytl před časem stát. Navýšení ceny, které bylo podmínkou pokračování při výběru dodavatele, v pondělí odsouhlasili krajští zastupitelé. Obnova památky by mohla začít letos.

V budoucnu nabídnou Císařské lázně návštěvníkům několik muzejních expozic, kavárnu, čítárnu i badatelnu. „Světoznámý Zanderův sál bude sloužit k reprezentativním účelům, v dalším, víceúčelovém sále se budou konat koncerty, promítání například i během filmového festivalu, či výstavy. V budově nebude chybět ani infocentrum. Prostory určené k pronájmu, kde jsou teď bývalé koupelny, získá v budoucnosti nájemce, který nabídne zajímavé využití nejlépe pro léčebné účely,“ popsala hejtmanka. Zpracuje-li město Karlovy Vary projekt, který by nebyl v rozporu s památkovou ochranou, mohl by místo víceúčelového sálu vzniknout sál, který by lépe vyhovoval požadavkům Karlovarského symfonického orchestru.

zpráva ČTK