Projekty

Koncertní sál v Brně bude pro 1300 lidí, naplánovali projektanti

Do nového koncertního sálu v Brně se vejde 1300 diváků a pódium pojme i nejpočetnější obsazení orchestru se sborem. Charakteristickým rysem architektonické koncepce, kterou představil mezinárodní projekční tým, je dualita. Stavba spojuje dvě struktury v jedné budově. Jedna je masivní, tvoří ji sál a zázemí orchestru, druhá prosklená a otevřená, určená pro návštěvníky.

Zatím je hotová první etapa projekční práce – tedy koncepce. Bude se dále vyvíjet v souvislosti s limity území a legislativy. Podle generálního projektanta Tomasze Koniora byla pro architekty výzvou relativně malá parcela. Navržená stavba jako celek kopíruje nepravidelný, přibližně obdélníkový tvar parcely nad hotovými podzemními garážemi a nijak výrazně nepřevyšuje okolní zástavbu.

Samotný sál má oblý tvar, místa pro posluchače budou obklopovat pódium různou měrou ze všech stran. Na střeše se stupňovitou strukturou připomínající vrstevnice v mapě budou dvě terasy, jedna s výhledem na Petrov je určená veřejnosti, druhá je orientovaná ke Špilberku a bude sloužit hudebníkům. Architektonická koncepce počítá také s menším náměstím před sálem.

Konior, polský architekt a urbanista uznávaný například za koncertní sál v Katovicích, spolupracoval na koncepci se špičkovým akustikem Jasuhisou Tojotou, jenž má za sebou 50 podobných projektů po celém světě včetně Labské filharmonie v Hamburku a Koncertního sálu Walta Disneyho v Los Angeles. Projektantem stavební části je Petr Hrůša, autor řady budov v Brně.

Podle memoranda z 1. října 2016 stát přispěje na stavbu sálu částkou 600 miliónů korun, město Brno 562 milióny a Jihomoravský kraj 100 milióny korun. Kdy přesně bude sál hotový, není jasné. Odhaduje se konec roku 2022.

zpráva ČTK