Projekty

Kongresové centrum Praha začne letos s opravou své budovy – celkem za 800 miliónů

Vedení Kongresového centra Praha (KCP) začne již letos s prvními opravami své budovy. Jako první přijdou na řadu nákupy chybějícího vybavení, úpravy podhledů nebo oprava zastaralé kotelny. Vnitřní dluh KCP dosahuje téměř půl miliardy.
V následujících dvou až třech letech by pak Praha měla do rozvoje KCP investovat zhruba 800 mil. Kč. KCP se v uplynulých týdnech zbavilo vstupem státu do majetkové struktury dvoumiliardového dluhu. Novinářům to řekli ředitel KCP Michal Kárník a náměstek primátora Václav Novotný.
Vedení KCP začne nejdříve s pracemi, které nevyžadují stavební a jiná povolení. Podle ředitele Michala Kárníka se jedná mimo jiné o dovybavení KCP stoly a židlemi a opravy podhledů či ostění. Řešit bude muset KCP kotelnu, jejíž účinnost je špatná.
Další peníze půjdou na opravu technologického zázemí včetně audiovizuální techniky, do obnovy elektrických rozvodů nebo do úpravy interiérů, centru chybí výstavní prostory. Investice půjdou také do energetického fungování budovy. Ta má totiž prosklenou fasádu na sever, což zvyšuje zvýšené provozní náklady.
Práce by mohly začít na přelomu března a dubna, do té doby totiž Praha navýší základní jmění a vloží tak do KCP 800 mil. Kč.
Z celkové sumy, kterou vloží do KCP hlavní město, půjde přes 700 mil. Kč do opravy samotné budovy KCP. Do hotelu a business centra, které ke KCP patří, půjde cca 80 mil. Kč.
 
KCP se od roku 2000 dostalo do dluhu zhruba čtyři miliardy. Ručitelem byl stát, KCP si totiž půjčilo na rekonstrukci kvůli zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Polovinu půjčky firma sama splatila. Dalších 1,85 miliardy korun v uplynulých týdnech zaplatil stát svým vstupem do majetkové struktury KCP. Centrum ročně vykazuje zisk zhruba 60 mil. Kč.

zpráva ČTK