Projekty

Kralupy nad Vltavou dokončují projekt protipovodňových opatření za 200 miliónů

V Kralupech nad Vltavou na Mělnicku dokončují projekt nových protipovodňových opatření za více než 200 miliónů korun. Město mělo při letošních povodních problém zejména se spodní vodou, musely se proto udělat georadarové průzkumy území podél vody, řekl ČTK místostarosta města Libor Lesák (ODS).
 
„Zjistili jsme, že máme velký problém se spodní vodou, a ty hráze, které máme připravené, by nám nezabránily v zatopení města. Museli jsme udělat georadarové průzkumy veškerého území podél vody, ty se nyní vyhodnocují,“ řekl ČTK Lesák. Průzkumy mají radním ukázat, jaká opatření musí ještě do protipovodňových opatření zahrnout. Zatím se odhadované náklady na všechna opatření podle místostarosty pohybují kolem 200 až 220 miliónů korun.
V souvislosti s výstavbou protipovodňových zdí a valů město ještě potřebuje vykoupit dva pozemky. „Jeden tam je bohužel od firmy v exekuci, takže tam jednáme se správcem konkurzní podstaty, a u druhého se nemůžeme dohodnout na ceně,“ dodal Lesák.
Projekt by měl být vyhotoven nejpozději na jaře příštího roku, potom město požádá o dotaci ministerstvo zemědělství. Výběr dodavatele a stavbu protipovodňových opatření má obstarat Povodí Vltavy.
Kralupy nad Vltavou dnes nemají žádná protipovodňová opatření. Letošní povodeň, která se do města dostala hlavně podzemními vodami, městu napáchala škody za 60 miliónů korun. Kralupy se také snaží s dalšími obcemi o změnu regulačních plánů na nádržích Slapy a Orlík. Pokud by se podle Lesáka zvětšil retenční prostor na nádržích o jeden metr, povodeň by se pozdržela o dva až tři dny , což by snížilo hladinu Vltavy ve městě o 80 centimetrů. „To by nám stačilo, aby se to nevylévalo a nemuselo by se utratit 200 miliónů za bariéry,“ konstatoval místostarosta.
zpráva ČTK