Projekty

Kreativní centrum v bývalé věznici v Brně vyprojektuje Kava

Město Brno vybralo zhotovitele projektové dokumentace pro vybudování Kreativního centra v bývalé věznici v ulici Cejl. Díky dokumentaci by mohlo město v létě příštího roku požádat o dotaci z Evropské unie. Vznik centra bude stát odhadem 400 miliónů korun, dotace by mohla být kolem 150 miliónů. V centru se budou scházet umělci, s realizací se počítá v letech 2020 až 2022.

Projektovou dokumentaci vypracuje společnost Kava, která letos vyhrála i soutěž na podobu centra. „Vítězný návrh společnosti Kava přirozeným způsobem kombinuje pracovní prostor pro kreativní průmysly jako design, architektura, média a další s pietou daného místa,“ uvedl náměstek primátora Matěj Hollan. Podle něj je projekt klíčovým počinem pro podporu kreativního průmyslu v Brně a pomůže i zatraktivnění čtvrti.

Bývalá věznice je ve vyloučené lokalitě, kde žije mnoho sociálně slabých lidí. Město udělalo nejpotřebnější opravy za několik miliónů korun, aby objekt dál nechátral. Ministerstvo kultury loni vyhlásilo budovu kulturní památkou, takže bude potřeba dodržovat přísnější pravidla při rekonstrukci. V místě by mohly vzniknout samostatné i sdílené kanceláře, ateliéry pro umělce, otevřené dílny, střižny, kavárna, hudební klub nebo sál s kapacitou pro 250 lidí. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.

zpráva ČTK, wd