Projekty

KRNAP staví ve Vrchlabí centrum ekologického vzdělávání

Ve Vrchlabí na Trutnovsku začaly práce na výstavbě Krkonošského centra environmentálního vzdělávání (KCEV). Nový objekt za zhruba 90 miliónů korun by měl začít fungovat od září 2012, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Autory projektu jsou Petr Hájek, Helena Línová a Michal Volf z ateliéru PETR HÁJEK ARCHITEKTI.
„Základním architektonickým konceptem je návrh ekologického objektu, který by sám o sobě sloužil jako učební pomůcka k praktické ekologické výuce a jako příklad šetrného přístupu při využívání krajiny. Objekt Krkonošského centra environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí je navržen do městského parku před správní budovu KRNAP. Geometrie objektu vychází z geometrie pohoří Krkonoš,“ píše se v popisu projektu na internetových stránkách ateliéru www.hajekarchitekti.cz, kde najdete také obrazovou dokumentaci.
Nová nízkoenergetická budova v sousedství hlavního sídla Správy KRNAP nabídne přednáškový sál s kapacitou 80 lidí, knihovnu, učebnu, výstavní prostory a sociální zázemí. Centrum bude kromě ekologické výchovy mládeže nabízet také programy pro návštěvníky Krkonoš a bude k dispozici také obcím a dalším partnerům. Budovu budou moci využívat i kolegové z polského Krkonošského národního parku.
Správa KRNAP získala na stavbu centra peníze z fondů Evropské unie. Dotaci má také na další projekty, například na rozvoj turistické infrastruktury, jejíž součástí je oživení vrchlabské klášterní zahrady. Další projekt za 51 miliónů korun podpoří opravu turistických chodníků a lesních cest v Krkonoších.
zpráva ČTK, wd
 
Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání – vizualizace, zdroj www.hajekarchitekti.czKrkonošské centrum environmentálního vzdělávání – vizualizace, zdroj www.hajekarchitekti.cz