Projekty

Krnov dá na své náklady vypracovat projekt obchvatu

Krnovská radnice dá na své náklady vypracovat projektovou dokumentaci potřebnou pro stavbu západního obchvatu města. Chce tak urychlit stavbu silnice, která má ulehčit od aut centru Krnova. ČTK to řekla mluvčí radnice Dita Círová. Od loňského roku se staví severovýchodní část obchvatu. Silnice I/57, na níž město leží, je součástí významné mezinárodní trasy Ostrava – Opava – Krnov – hraniční přechod s Polskem ve Vysoké-Bartultovicích.

„Od projektování po realizaci severovýchodního obchvatu města, jehož výstavba byla zahájena v minulém roce, uplynulo čtvrt století. Čas plyne také v případě západního obchvatu,“ řekla mluvčí. Dodala, že projekt se bude skládat z aktualizace technické studie, vyhodnocení projektu a výpočtu ekonomické efektivnosti investic.

„Předpokládané náklady na pořízení uvedených podkladů budou kolem 730 tisíc korun, z toho polovinu získáme formou dotace,“ uvedl místostarosta Michal Brunclík (ČSSD). Hotový projekt město předá Ředitelství silnic a dálnic ČR s požadavkem na zařazení západního obchvatu Krnova do plánu investic Státního fondu dopravní infrastruktury.

Západní obchvat řeší odklonění dopravy v trase Bartultovice–Bruntál. Stavba přeložky silnice I/45 je navržena do nezastavěného prostoru mezi západní okraj zástavby města a východní okraj městské části Ježník.

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu severovýchodního obchvatu Krnova loni. Bude stát bez DPH 950 miliónů korun, hotova má být v roce 2021. Obchvat bude dlouhý přes 7,7 kilometru.

zpráva ČTK