Projekty

Kulturní a společenské centrum v Kuřimi

„Reprezentativní budova vznikne přestavbou kulturního domu z 60. let dvacátého století, svou jednoduchostí a jednoznačností povýší prostor náměstí Osvobození a zároveň na něm vytvoří dominantu. Důstojný nástupní prostor obohatí prvky městského parteru: zeleň, vodní plocha s fontánou, posezení pro odpočinek a možnost setkávání na stupních před budovou. V urbanistické koncepci jsme zachovali pěší a dopravní vazby, zajistili jsme také bezkonfliktní zásobování objektu. Zastavěnou plochu jsme nezvětšovali, takže vznikla parkovací místa u bočních stran budovy,“ uvádí architekt Milan Rak.

A dodává: „Koncepce našeho projektu zachovává půdorysné členění a kompozici původní stavby. Směrem do náměstí jsme přidali jedno podlaží, takže střecha se srovnala do jedné výškové úrovně, z níž vystupuje jen provaziště. Vyšší přední hmota jednoznačně vymezí prostor náměstí, navíc se tak budova vyrovná s výškovou hladinou bytových domů ze 70. let minulého století, které stojí za ní. Fasádu do náměstí tvoří tónované sklo, okna za kompaktním pláštěm osvětlují reprezentativní prostory. Vstupní předprostor bude zastřešený. Záměrně jsme ho řešili nesymetricky, abychom změnili výraz původní fasády.“

Kulturní a společenské centrum v KuřimiKulturní a společenské centrum v Kuřimi

Kulturní a společenské centrum v KuřimiKulturní a společenské centrum v Kuřimi

Kvůli zlepšení akustické izolace bude na bočních stěnách budovy (u hlavního sálu, malého sálu a obřadní síně) předsazená skleněná stěna, na fasádě tmavá stěrková omítka. V zadní hmotě domu zůstaly původní okenní otvory. Provozní a dispoziční řešení upřednostňuje přehlednou orientaci v budově a zachování nosných konstrukcí. Hlavním vstupem z náměstí se bude vcházet do třípodlažního foyer, na které navazují provozy určené pro veřejnost: kavárna, malý sál s kinem, restaurace, velký sál a obřadní síň v nejvyšším patře. Obě hlavní schodiště jsou zachována a prodloužena do nastavěného třetího podlaží. Suterén se bude využívat pro zázemí: kuchyně pro restauraci a bar, šatny personálu a technické místnosti. V zadní části domu se nacházejí klubovny, zkušebny a zázemí pro účinkující. Byla zajištěna přímá přístupnost ze zázemí účinkujících zezadu do velkého sálu, malého sálu i obřadní síně.

„Rekonstrukce maximálně vychází z konstrukčního systému původní budovy. Na nosné stěny druhého podlaží jsme v přední části nastavili konstrukci z ocelových nosných prvků, která tvoří třetí podlaží. Zastřešení velkého sálu jsme nahradili novou konstrukcí z předpínaných prefabrikovaných panelů na rozpon 16 metrů. Fasádu jsme opatřili izolací z minerální vaty pod skleněným pláštěm a systémem Multipor s omítkou v zadní části budovy,“ upřesňuje architektka Alena Režná.

Autor stavby: Archteam – Milan Rak, Alena Režná
Generální projektant: Archteam projektová kancelář, s. r. o.
Stavebník: Město Kuřim
Generální dodavatel: PKS stavby, a. s.
Předpokládané dokončení stavby: duben 2019

vis
vizualizace MISS3, foto archiv Archteamu