Projekty

Lávka ve Veselí nad Lužnicí

„V našem městě postupně kontrolujeme všechny mosty, odborná prohlídka lávky mezi kulturním domem a poštou prokázala její sníženou únosnost. Proto nám bylo doporučeno, abychom přemýšleli o její výměně,“ říká Vít Rada, starosta Veselí nad Lužnicí. Vedení radnice pak ve spolupráci s městským architektem lubošem Zemenem vypsalo soutěž, v níž oslovilo tři architektonické kanceláře.

Hodnotící komise vybrala návrh lávky z ateliéru Aoc architekti. Připomíná vodováhu, rozděluje ji stěna, jež má uprostřed oválný prostor, široký 8,6 metrů. Stěna je nosným prvkem, jejíž umístění nad mostovkou umožnilo nechat Lužnici více prostoru. lávka by tak podle autorů měla odolat i povodni podobné té z roku 2002. Na jedné straně nosné stěny bude stezka pro pěší, na druhé pro cyklisty. Architekti řešili také blízký veřejný prostor, kde redukovali svah, aby vytvořili bezbariérový přístup k poště. Vznikne tu nové parkové náměstí.

Architekt Ondřej Císler uvádí: „Potřeba rekonstrukce pěšího a cyklistického propojení původního centra města a ostrova vytvořeného Lužnicí, Nežárkou a Degárkou je evidentní. Tato významná vazba aktivizuje širší centrum, posílí komunikační tahy s aktivitami relaxačními, komerčními a službami. Veřejný prostor tu má pro občany nejvyšší význam, přesahující významy symbolické či sémantické. Naše nová lávka označuje sebe sama, její jednoduchou konstrukci jsme založili na principu středového nosníku. Využití předpjatého uHPFRC betonu umožnilo vytvořit elegantní proporce v souladu s konstrukční i estetickou funkcí zvolené formy. uprostřed mostu, v místě otvoru ve středním nosníku, vzniká jakési náměstíčko nad řekou. Bude možné se tu zastavit, koukat do vody, popovídat si s někým, koho jsem právě potkal.“

Zdroj: Aoc architektiZdroj: Aoc architektiZdroj: Aoc architekti

Předpjatý UHPFRC beton bude ve hmotě probarvený železitými pigmenty do teplých cihlových odstínů. Jedná se o mrazuvzdorný materiál s unikátními pevnostními vlastnostmi, který umožňují subtilní tvarové řešení (stabilitu nosníku a vykonzolované mostovky), rychlou výstavbu a zajistí dlouhodobou trvanlivost konstrukce. Most nebude nutné natírat ani opravovat, konstrukce nebude podmínkami prostředí ovlivněna. Především však tento materiál umožní bezkonkurenčně nízké náklady pro realizaci.

Konstrukční řešení

Lávka má délku 24,7 m, po statické stránce působí jako prostý nosník s oboustranně vykonzolovanou mostovkou. Základním nosným prvkem je středový stěnový nosník o výšce 3,6 m. Jeho průřez má po výšce lineárně proměnnou šířku – ve spodní části 600 mm, v horní pak 200 mm. Nosník je ve střední části vylehčen oválným otvorem. Ze středového nosníku oboustranně vystupují příčná konzolové desky mostovky proměnné výšky. Šířka mostovky je na jedné straně lávky 2 m, na druhé 2,5 m. to vede ke kroucení středového nosníku od vlastní hmotnosti.

Středový nosník je též namáhán kroucením v případě, kdy bude užitné zatížení pouze jednostranné. Proto se také autoři rozhodli použít masivní příčníky v místě podpor, které kroutící moment přenášejí do spodní stavby. Pod příčníky budou elastomerová ložiska.

Autoři: Ondřej Císler, Petr Tej, Natálie Kristýnková

-red-

Související články:
Nová Trojská lávka: Plynulá linka se štíhlými pilíři
Ostravici překlene nová lávka dle návrhu architekta Josefa Pleskota
Štíhlá lávka v lužní krajině
Mosty, které ukazují novou cestu
Lávka přes řeku Otavu v Písku