Projekty

Letiště Praha opraví hlavní dráhu za 365 miliónů Kč

Letiště Praha vypsalo výběrové řízení na první etapu oprav hlavní vzletové dráhy, během které bude vyměněn povrch třetiny ranveje. Společnost hodnotu zakázky odhadla na 365 miliónů korun. Letiště výběrové řízení zveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek. Opravy podle dokumentu začnou v květnu.
„Výsledky výběrového řízení by měly být známé v průběhu března,“ řekla ČTK mluvčí letiště Eva Krejčí. Výběrové řízení zahrnuje i opravu pojezdové dráhy. S její rekonstrukcí letiště ale v této první fázi nepočítá, vítěz řízení ji podle Krejčí opraví teprve v následujících etapách rekonstrukce. Celková cena za opravu hlavní dráhy pražského letiště vyjde zhruba na miliardu korun, dodala.
První fáze opravy by měla trvat tři měsíce a během této doby by měl být letecký provoz převeden z hlavní ranveje na vedlejší vzletovou dráhu. Ta je na hlavní dráhu kolmá a hlukem zatěžuje obyvatele okolních obcí. Jiné řešení než přesunutí provozu na vedlejší ranvej podle letiště v současnosti neexistuje. Definitivní uzavření vedlejší dráhy nastane až ve chvíli, kdy letiště postaví takzvanou paralelní vzletovou dráhu. To by ale nemělo být dříve než v roce 2016.
Technický stav hlavní vzletové dráhy podle generálního ředitele Českého Aeroholdingu Miroslava Dvořáka vyžaduje vytrhání betonové konstrukce a její celkové nahrazení konstrukcí novou. Takto rozsáhlá oprava by mohla trvat jeden rok, ale letiště ji rozdělí do několika let po zhruba tříměsíčních obdobích, během kterých vždy opraví část vzletové dráhy.
zpráva ČTK