Projekty

Letiště Praha začne 15. května opravovat hlavní dráhu

Letiště Praha začne 15. května opravovat hlavní vzletovou dráhu. V rámci první etapy, která potrvá do 8. srpna, bude vyměněn povrch třetiny ranveje. Během této doby by měl být letecký provoz převeden z hlavní ranveje na vedlejší vzletovou dráhu, využívat by se měla také zkrácená hlavní dráha. 
ČTK to sdělila mluvčí letiště Eva Krejčí. Část leteckého provozu se tak přesune nad hustě obydlené oblasti hlavního města.
Práce byly podle mluvčí rozděleny do dvou fází. Do 30. května bude hlavní dráha zcela uzavřena a po tuto dobu bude veškerý provoz přesunut na vedlejší dráhu. Letadla tak budou přistávat ve směru od Prahy, vzlety ve směru na Kladno.
„Letiště bude během této fáze uzavřeno od 24:00 do 05:00 v souladu s dohodou s dotčenými městskými částmi Prahy, Kladnem a okolními obcemi," uvedla mluvčí. Výjimku mají plánované, ale zpožděné lety, které mohou být uskutečněny i od půlnoci do 01:00, dodala.
První etapa zahrnuje vybourání vozovky v plné šířce 45 metrů v délce cca 900 metrů a její nahrazení novou betonovou vozovkou. Ve druhé fázi, od 30. května do 8. srpna, bude část hlavní dráhy v délce 2500 metrů otevřena pro vzlety a přistání. Pro přistání bude primárně využívána vedlejší dráha ve směru od Prahy. Zkrácená hlavní dráha bude, pokud to meteorologické podmínky dovolí, používána pro vzlety.
Podle Krejčí bude v této fázi v nočních hodinách od 23:00 do 06:00 vedlejší dráha uzavřena pro přistání a v době od 24:00 do 06:00 také pro vzlety. „Všechny lety v této době budou realizovány na zkrácené hlavní dráze, což znamená, že letadla, kterým nebude délka dráhy 2500 metrů postačovat, budou moci odletět až v 06:00 hodin ráno," uvedla.
Hlavní vzletová dráha je v provozu od roku 1963 a nyní již nestačí pravidelné jarní a podzimní, zpravidla čtrnáctidenní, údržby a opravy. Jejich délka se postupně prodlužuje, po opravách by měly trvat pouze tři až pět dní.
Letiště Praha vypsalo výběrové řízení na první etapu oprav v lednu. Hodnotu zakázky společnost odhadla na 365 miliónů korun. Další dvě etapy oprav jsou plánovány na roky 2013 a 2014.
zpráva ČTK