Projekty

Lodě mohou po Vltavě z Č. Budějovic až do Hněvkovic

Lodní doprava na Vltavě může plout z Českých Budějovic do Hněvkovic. Vodní cestu prodloužila plavební komora, která byla slavnostně otevřena v Hluboké nad Vltavou. Tam doposud lodě na trase z Českých Budějovic končily, nyní mohou pokračovat dále. Vodní cesta by v budoucnosti měla po řece vést z jihočeské metropole až do Prahy.
 
„První zákon, který tvrdil, že Vltava musí být splavná, vznikl v roce 1901. Tím chci říct, že to není projekt, který bychom si teď vymysleli, ale jedná se o více než sto let starou záležitost,“ řekl ČTK starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS).
Řada kritiků tvrdí, že milióny investované do obnovy vodní cesty představují mrhání peněz. Jirsa však oponuje tím, že splavnění Vltavy přinese do všech měst a obcí u řeky turisty a udělá okolí vodního toku ještě atraktivnějším. „Podívejte se na život kolem řek a kanálů ve Francii nebo Nizozemsku. Tam z toho profitují celé regiony, tak proč by to nemohlo fungovat i tady,“ řekl Jirsa.
Prodloužením vodní cesty z Hluboké nad Vltavou až na Hněvkovickou nádrž přibude dalších 19 kilometrů využitelných pro lodní dopravu. Stavební náklady na vybudování plavební komory, prohrábku koryta řeky a vybudování přístaviště Hluboká nad Vltavou-Hamry byly 426 miliónů korun. Zaplatil je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).
Projekt Splavnění Vltavy je rozdělen na tři úseky: České Budějovice – Hluboká nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou – Hněvkovice a vodní dílo Hněvkovice – Týn nad Vltavou. Chybí už jen dokončení poslední části.
Otevření komory slavnostně zahájilo novou plavební sezonu, při té příležitosti také začala výstavba sportovního přístavu v Hluboké nad Vltavou. Přístav bude mít kapacitu 73 malých plavidel a jednu velkou osobní loď. V meandru na levé straně řeky pod zámkem má začít sloužit v roce 2014.
zpráva ČTK