Projekty

Magistrát dá Praze 14 peníze na projekt tří železničních zastávek

Pražský magistrát dá Praze 14 celkem 12,5 miliónu Kč na zpracování projektové dokumentace tří nových železničních zastávek plánované linky S61 ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic. Součástí nové linky bude i přestup na zastávku metra Depo Hostivař. Novinářům to řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Zastávky by měly mít názvy Jiráskova čtvrť, Jahodnice a Hostavice. V Praze jezdí více než desítka linek označených písmenem S, v celé pražské integrované dopravě (PID) zahrnující i středočeské spoje jich je asi pět desítek.

„Železniční doprava v Praze má velký potenciál. Linka S61 výrazně zrychlí stávající spojení a nabídne také řidičům možnost přesednout na okraji Prahy na vlak a za pár minut se dostat do centra. Z Běchovic do centra nová linka povede přes Malešice a Zahradní Město do Vršovic a dále na Smíchov. Z linky budou moci cestující přestoupit na dvě zastávky metra, Depo Hostivař a Smíchovské nádraží,“ řekl Scheinherr.

Výstavba zastávek by měla být připravena do konce dubna 2020. O zastávce Depo Hostivař bude Scheinherr jednat s Prahou 10, na jejímž území se nachází. Zavedení linky S61 schválili radní již v lednu. „Železniční trať byla dosud využívaná jen pro nákladní dopravu, ale má dostatečnou kapacitu pro provoz linky S61 v intervalu 30 minut,“ řekl Scheinherr. Kromě zmíněné linky nyní vzniká také čtvrté nástupiště na nádraží ve Vršovicích. Také u něj by měly stavět příměstské vlaky.

zpráva ČTK