Projekty

Ministerstvo hledá projektanta justičního areálu v Ústí nad Labem

Ministerstvo spravedlnosti ČR vyhlásilo zadávací řízení na zhotovitele projektové dokumentace nového justičního areálu v Ústí nad Labem. Informovalo o tom tiskové oddělení úřadu. Zároveň zopakovalo, že výstavba by měla začít v roce 2019. O stavbě pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví už od roku 2002. Současná budova potřebám soudu nevyhovuje, navíc byla opakovaně zaplavena při povodních.

Úřad předpokládá, že nový areál ve čtvrti Bukov vyjde na 1,7 miliardy korun. V komplexu má sídlit krajský i okresní soud se státními zastupitelstvími, Probační a mediační služba nebo ústecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Časový harmonogram počítá s tím, že projektová dokumentace areálu, kterou vypracuje vítěz zadávacího řízení, bude hotová na přelomu let 2018 a 2019,“ sdělilo ministerstvo.

Výstavbu ústeckého justičního areálu úřad dlouhodobě označuje za svou prioritu. Na základní kámen neexistujícího paláce poklepal na podzim 2013 prezident Miloš Zeman společně s tehdejší ministryní Marií Benešovou (ČSSD). Náklady na stavbu se tehdy odhadovaly na 850 milionů korun a termín dokončení na rok 2018.

Předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl vyjádřil letos v srpnu skepsi nad tím, že budova se začne skutečně stavět v roce 2019 a že bude o dva roky později hotová. Nyní uvedl, že odstartování konkrétních kroků směřujících k výstavbě areálu vítá. „Počet soudních síní nestačí a rekonstrukce stávajících budov se ukázala kvůli stálé hrozbě povodní jako nereálná,“ připomněl.

Kvůli nedostatku místa už ze současné budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města.

zpráva ČTK