Projekty

Ministerstvo kultury změnilo názor a začalo se zabývat domem na Václavském náměstí

Ministerstvo kultury ČR (MK) zahájilo řízení o prohlášení domu na Václavském náměstí v Praze, který by měl být zbourán, za kulturní památku. Jedná tak na podnět Uměleckohistorické společnosti. Ještě před měsícem ale týž návrh úřad zavrhl s tím, že by se jednalo o účelové prohlašování a zasahování do stavebního řízení. Investora rozhodnutí ministerstva překvapilo.
V dokumentu z 12. dubna, který o zahájení řízení informuje vlastníka a který má ČTK k dispozici, ale ministerstvo píše, že dům vykazuje vysoké umělecké, urbanistické a architektonické hodnoty, které se významně podílejí na podobě jednoho z nejvýznamnějších míst Pražské památkové rezervace, Václavského náměstí.
Vlastník domu, společnost Flow East, má až do ukončení řízení povinnost chránit dům před zničením a poškozením a každou případnou změnu vlastnictví ohlásit MK. Tedy musí se k objektu chovat tak, jako by za památku prohlášen byl.
„Není žádný faktický základ pro prohlášení budovy č. 47 na Václavském náměstí jako kulturní památku,“ uvedla Tereza Procházková z agentury Best communications, která a společnost zastupuje. Flow East prý věří, že ministerstvo nakonec budovu za kulturní památku neprohlásí.
Dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice chce jeho vlastník zbourat a postavit na jeho místě a přilehlém pozemku novou stavbu. Demolici domu, který je součástí pražské památkové rezervace, umožnil svým rozhodnutím památkový odbor magistrátu. Památkáři z MK sice tehdy shledali jeho stanovisko jako nezákonné a o půl roku později ho zrušili, to bylo ale pozdě, protože podle správního řádu tak lze učinit do dvou měsíců.
Rozkladová komise MK proto toto rozhodnutí ministerských památkářů doporučila zrušit a tehdejší ministr kultury Jiří Besser tak učinil. V jeho konečném rozhodnutí stálo, že majitel domu stanovisko magistrátu „nerušeně a v dobré míře konzumoval po dobu více než šesti měsíců“. Jeho investice by prý mohla být ministerským zrušením magistrátního rozhodnutí „vážně narušena, či dokonce zcela zmařena“.
Proti bourání domu protestovali odborníci, upozorňovali na to, že ministr kultury by měl hájit spíše zájmy státu v oblasti památkové péče než zájmy soukromého investora.
Historikové umění podali podnět MK v lednu. V březnu ředitel odboru památkové péče MK Jiří Vajčner ČTK řekl, že se ministerstvo podnětem zabývat nebude, protože řízení o prohlášení domu za kulturní památku by stejně nemohlo zabránit demolici domu. Dodal, že smyslem prohlašování kulturních památek je zjistit jejich památkovou hodnotu, nikoli „regulovat úkony dle stavebního zákona“.
Existuje ale právní názor, podle kterého platí, že i když se dům stane památkou až za rozběhnutého stavebního řízení, je tato skutečnost novým faktem, se kterým se musí všechny zainteresované strany vypořádat.
zpráva ČTK