Projekty

Modernizace tramvajové trati zkomplikuje dopravu v Liberci

Dopravu v Liberci zkomplikuje modernizace tramvajové trati a souběžná rekonstrukce Jablonecké ulice, kterou chystá Ředitelství silnic a dálnic. Už od 11. dubna bude frekventovaná Jablonecká ulice uzavřena od odbočky na Králův Háj až po křižovatku s Kunratickou ulicí.

Motoristé i autobusy budou muset místo objíždět, změní se proto trasy některých autobusových linek. Na konci června se zhruba na pět týdnů zastaví i tramvajový provoz do Vratislavic. Novináře o tom informoval provozně-technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.
Modernizace trati na Vratislavice začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru, která stála téměř 70 miliónů korun a z velké části na ni přispěly evropské fondy. Díky tomu se mohou na terminálu otáčet tramvaje a nová úprava umožňuje i připojení nové linky do Rochlice. Předloni byla dokončena další část modernizace zhruba 600 metrů kolejí za 190 miliónů korun a na ni loni navázala další etapa, která přijde na více než 150 miliónů korun. I ta je spolufinancována z EU.
Práce na III. etapě přerušila zima, od poloviny března už se ale znovu pracuje na parovodu v Klicperově ulici, souběžně se podle Lavičky pracuje na přeložkách inženýrských sítí. Nová trať je budována jako dvoukolejná a povede napříč bývalým areálem Textilany. „Budeme se snažit výluku tramvajového provozu co nejvíce zkrátit, protože náhradní autobusová doprava je velmi komplikovaná, navíc je v létě kvůli dovoleným obtížné ji zajistit," vysvětlil Lavička. Tramvajový provoz by měl být obnoven do 31. července a od 28. srpna by i Jablonecká ulice měla být opět průjezdná. Její rekonstrukce přijde zhruba na 20 miliónů korun.
Modernizace tramvajové trati a výstavba nového úseku do Rochlice je pro stotisícový Liberec jednou z klíčových akcí. V budoucnu má dovést tramvajovou dopravu až na největší liberecké sídliště, kde žije kolem 16 000 lidí. Dnes jezdí do Rochlice a Zeleného Údolí jen autobusy, náporu cestujících ale nestačí, i když ve špičce jezdí v šestiminutových intervalech. Dostavět je třeba asi kilometr kolejí. „Zatím ale není jasné, jak bude pokračující výstavba financována," uvedl ředitel. Územní plán podle Lavičky výhledově počítá i s dalšími novými tratěmi třeba do Vesce a Doubí nebo na Františkov. „To jsou ale zatím jen vize," zdůraznil.
Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), který modernizaci zajišťuje, je největší společností ve vlastnictví Liberce. Od podzimu 2009 je menšinovým vlastníkem společnosti také sousední Jablonec nad Nisou. Podnik se 520 zaměstnanci dosáhl v roce 2009 výnosů 488,716 miliónu korun a jeho hospodaření skončilo ziskem 1,483 miliónu korun. Loňské výsledky zatím nejsou k dispozici. Dopravu zajišťuje firma 109 autobusy a 67 tramvajemi, které ročně přepraví kolem 30 miliónů cestujících. Už dva roky provozuje podnik také linku Liberec–Praha.
zpráva ČTK