Projekty

Moravská Třebová postaví novou kanalizaci za 255 mil. Kč

S několikaměsíčním zpožděním Moravská Třebová zahajuje modernizaci čistírny odpadních vod a stavbu nové kanalizace ve třech místních částech. Původní harmonogram prací vítězná firma ale dodrží. Práce skončí do konce příštího roku a přijdou na 255 miliónů korun.
Radnice původně plánovala, že začne stavět loni na podzim. Jedna z firem se odvolala proti výběrovému řízení a stížnost řešil antimonopolní úřad, který dal nakonec za pravdu městu. Radnice oficiálně začala s modernizací čistírny, která má být hotová do konce roku. Za několik týdnů na to navážou stavební práce v místní části Udánky a poté v Boršově a Sušicích. Do konce příštího roku stavební firma napojí na kanalizaci 500 domácností.
„Spustíme rozsáhlou informační kampaň přes místní tisk a webové stránky. Samosprávné komise v místních částech sezvou obyvatele na setkání, kde jim všechno vysvětlíme, sdělíme harmonogram prací. Lidé budou mít maximum informací,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Netolický.
Město nechá dovést kanalizaci na hranici svých pozemků, zbytek si musí zaplatit majitelé nemovitostí sami. Aby se napojilo co nejvíce lidí, radnice obyvatelům zajistí všechna povolení a zaplatí projektovou dokumentaci. Obyvatele místních části bude napojení stát v průměru 10 000 korun. Výsledná cena bude záležet na tom, jak daleko bude dům od kanalizační sítě.
Radnice odhadovala, že celý projekt bude stát kolem 300 miliónů korun, vítězná firma nabídla cenu 255 miliónů korun. Od státu a Evropské unie radnice získá 75 procent z uznatelných nákladů, zbytek zaplatí z rozpočtu a úvěru, dodal Netolický.
zpráva ČTK