Projekty

Muzeum a galerie se přestěhovaly do zlínského Baťova institutu

Muzeum jihovýchodní Moravy a krajská galerie výtvarného umění se přestěhovaly do 14. budovy v bývalém baťovském průmyslovém areálu v centru Zlína. Část 14/15 Baťova institutu se lidem poprvé otevře 1. května. 
Projekt si vyžádal 904 miliónů korun, stavební práce začaly v září 2011. Obě instituce získaly velkorysý a moderně vybavený prostor. Na takovém místě se dělá úžasně, jsou to velkoprostorové budovy, pro vystavování je to ideální, řekl novinářům architekt vnitřních expozic Petr Všetečka.
Konverze průmyslových objektů v takovém rozsahu jsou podle něj v tuzemsku ojedinělé. Možnost tvořit výstavní prostory je pro architekta vzácná. „Chtěli jsme, aby expozice byly kontrastní. V galerii s bílými zdmi jsme použili princip souvislého dlouhého průhledu expozicí. V muzeu, kde převažují tmavé barvy, jsme jako hlavní zvolili téma růstu a promítli jej do celé kompozice. Začíná se botami a končí u letadel a velkorysých baťovských plánů,“ řekl architekt.
Obě instituce doposud sídlily v nevyhovujících prostorách. „Letos slavíme 60 let galerie. Doposud nikdy neměla odpovídající prostory,“ uvedl ředitel galerie Václav Mílek. Galerie sídlila v Domě umění, který vznikl přeměnou bývalého Památníku Tomáše Bati. Původně měla galerie pro expozici k dispozici 200 metrů čtverečních, nyní je to 1350 metrů čtverečních.
V prvním patře 14. budovy se budou konat krátkodobé výstavy galerie a muzea. Druhé patro patří stálé expozici galerie nazvané Řády vidění/Prostor Zlín. Návštěvníci se tam mohou seznámit s obrazy a dalšími díly ze sbírek galerie, prezentuje se zde také baťovská architektura či průmyslový design.
Stálou expozici muzea ve třetím patře nazvanou Princip Baťa/Dnes fantazie, zítra skutečnost zahajuje animace na obřím plátně zachycující vývoj Zlína a baťovských továren. Jedna část expozice se věnuje obuvnictví, kromě historické obuvi je vystavena i část výrobní linky. Muzeum připomíná i tradici zlínského filmu, část expozice je věnována cestovatelům Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi. V dalších dvou etážích mají galerie a muzeum své zázemí.
Stavba se podle krajského radního Ladislava Kryštofa (ČSSD) prodloužila o 60 dnů, cena se navýšila o 17 miliónů korun oproti původnímu plánu. Zdržení způsobily nezbytné práce na statice budov a zesílení původních základových konstrukcí. Stavební práce si vyžádaly 744 miliónů korun. Zlínský kraj získal na projekt evropskou dotaci 481 miliónů korun. Druhá, 15. budova, ve které bude sídlit Krajská knihovna Františka Bartoše, by se měla otevřít letos v září.
zpráva ČTK