Projekty

Na jaře má začít modernizace trati Chrudim – Hradec Králové

Na jaře příštího roku by se měla začít modernizovat první část železničního úseku Chrudim – Pardubice – Hradec Králové. Stavební práce v kompletní délce potrvají podle odhadů do roku 2020, poté bude cestování mezi městy rychlejší. O přípravách první etapy ČTK informoval mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.
První etapa Opatovice nad Labem – Stéblová by měla stát miliardu korun. SŽDC zajišťuje stavební povolení a připravuje výběrové řízení na stavební firmu. Zahájení stavby se plánuje v březnu příštího roku a její dokončení se odhaduje na říjen 2015.
Hejtmanství zpočátku kritizovalo celý projekt, protože se bude dělat na etapy a vypadly z něj některé stavby. V případě první etapy to bude například oprava železniční stanice v Opatovicích.
„SŽDC poskytlo kraji potřebné informace týkající se navrhované redukce, která řeší vyjmutí železniční stanice Opatovice nad Labem z první stavby, a ujistilo Pardubický kraj, že další příprava navazujících úseků je v plánu investiční přípravy SŽDC a bude plynule navazovat na první stavbu,“ řekl Ptačinský.
Mezitím musí SŽDC připravovat další úseky, dokončit studii proveditelnosti, zpracovat dokumentace dopadů stavby na životní prostředí (EIA), kterou schvaluje ministerstvo životního prostředí, a získat stavební povolení. Podle Ptačinského lze uvažovat o stavbě v letech 2017 až 2020.
Součástí měla být i takzvaná Medlešická spojka, ale nakonec se stavět nebude. Proti se v minulosti postavily armáda i Úřad pro civilní letectví. Elektrifikace trati by podle nich vadila leteckému provozu. Spojka by také byla velmi nákladná. SŽDC hledá jiné možnosti a zadá si studii budoucí podoby železničního uzlu Pardubice.
„Něco jiného je opravovat trať, něco jiného budovat novou kolej. Musí to být ekonomicky přínosné,“ řekl mluvčí SŽDC Jan Tesař.
Cestující by jistě Medlešickou spojku uvítali, protože by jako dosud nemuseli při cestě z Pardubic do Chrudimi zajíždět na druhou stranu do Rosic nad Labem.
zpráva ČTK