Projekty

Na Klínovci začíná výstavba dvou dalších lanovek

Na krušnohorském Klínovci začala výstavba dvou nových lanovek, které výrazně posílí přepravní kapacitu tamního skiareálu a zvýší komfort pro lyžaře.
První čtyřsedačková lanovka vznikne u sjezdovky Přemostěná a dokončena bude už do sezóny 2012/2013. Druhá z nových lanovek povede po jižní straně Klínovce do Jáchymova. I ta bude mít sedačky pro čtyři osoby a hotová bude o rok později. Stavba obou lanovek přesáhne 200 miliónů korun. ČTK to oznámil mluvčí areálu Adam Svačina.
V první fázi budování lanovek jsou káceny stromy v jejich dráze. Poražené stromy nahradí nové na vybraných místech. Lanovka u sjezdovky Přemostěná tu nahradí zastaralý a kapacitně nevyhovující vlek – kotvu, poznamenal Svačina. Druhá z lanovek nahradí historickou jednosedačkovou lanovku z Jáchymova, jež byla v provozu od roku 1965. „Délka lanovky bude 2,2 kilometru a její sedačky dostanou oranžové krycí bubliny stejné jako jsou na lanovce CineStar Express, která má za sebou první rok provozu,“ konstatoval Svačina.
S novou lanovkou vznikne rovněž nová Jáchymovská sjezdovka dlouhá téměř tři kilometry. Horní stanice lanovky bude až na vrcholu Klínovce. Lyžaři se tak bez problémů dostanou z jižního svahu na severní sjezdovky. Dosud museli bez lyží přecházet několik stovek metrů. Spodní stanice lanovky se posune blíže k Jáchymovu a do centra z ní bude přibližně 2,5 kilometru. „Převýšení sjezdovky bude 500 metrů a její šířka až 60 metrů. Vznikne kolem 15 hektarů nové plochy pro lyžování,“ poznamenal mluvčí.
Výstavba obou lanovek jsou součástí projektu Nový Klínovec. V něm se počítá pro novou sezónu také s dalšími investicemi, řekl ČTK provozovatel střediska Martin Píša. Dokoupeny budou další dvě rolby na úpravu sjezdovek a systém na zasněžování dostane dalších deset děl. Počítá se rovněž s modernizací celého technického zázemí, novou nádrží na vodu pro zasněžování o objemu asi 12 000 metrů krychlových a vybudování parkoviště pro 500 vozů u spodní stanice nové lanovky vedoucí do Jáchymova, uvedl Píša.
Po odstávce současných lanovek na Klínovci, kde skončil zimní provoz 15. dubna, plánují provozovatelé areálu zahájení letní sezóny v červnu. Lanovky mohou využít nejenom turisté, ale rovněž cyklisté. Na výběr bude z několika připravených tratí, které jsou rozděleny podle náročnosti a střídavě jsou na zpevněných a nezpevněných cestách.
zpráva ČTK