Projekty

Na místě bývalé čističky v Radotíně vznikne přírodní koupaliště

Na místě bývalé čistírny odpadních vod v Praze-Radotíně vznikne přírodní koupaliště. Veřejnou zakázku za 60 miliónů korun bez DPH získala firma Ekis, která se specializuje na ekologické a inženýrské stavby. O udělení zakázky rozhodla rada hlavního města, řekla ČTK mluvčí magistrátu Tereza Králová.
Součástí zakázky bude kromě vybudování speciálního přírodního koupaliště i výstavba přístupových cest, dětského a sportovního hřiště a zázemí pro návštěvníky.
 
Přírodní koupaliště v Radotíně – vizualizace

Navrhovaný přírodní koupací biotop neboli „bazén bez chemie“ by měl fungovat na principu zachování biologické rovnováhy ve vodě. Základ tvoří přírodní systém využívající k čištění vody rostliny bez pomoci dezinfekčních a chemických přípravků. Přírodní biotop má daný poměr regenerační zóny, takzvané čisté vodní plochy, a mělké vody, která je osazena bahenními a vodními rostlinami. Takto uměle vytvořený biotop má samočisticí efekt.
Vodní plochu přírodního plaveckého biotopu většinou tvoří části pro plavce i neplavce. Plaveckou část vytváří několik různě hlubokých lagun s nejrůznějšími vodními rostlinami. Neplavecká část, která mívá do jednoho metru, je vysypaná oblázky.
 
Přírodní koupaliště v Radotíně – vizualizacePřírodní koupaliště v Radotíně – vizualizace

Plocha vybraná k výstavbě koupaliště byla nedávno uvolněna demolicí nevyužívané čističky. Nachází se jižně od centrální části Radotína, na levém břehu řeky Berounky v nezastavěné i zastavěné části obce. V blízkosti jsou další sportovní objekty, fotbalové hřiště, tenisové kurty a hřiště na volejbal.
zpráva ČTK