Projekty

Na pražských Vinohradech vyroste nová šedesátimetrová budova

Šedesátimetrová administrativní budova má vyrůst na pražských Vinohradech v blízkosti stanice metra Želivského. Podle tvaru krystalu ponese jméno Crystal Prague.
Jedním z nájemců budovy by mohla být televize Prima. Zaznělo to dnes na tiskové konferenci společnosti GES REAL, která projekt realizuje.
Budova má mít 14 podlaží a má působit jako protiváha Paláce Stimb, což je bývalý Strojimport, a hotelu Don Giovanni. Svým postavením také vytvoří v této části Vinohradské třídy nové malé náměstí. „Dali jsme jí tvar věže, která se směrem nahoru zužuje," řekl architekt Radek Lampa z architektonické kanceláře ATELIER 15.
Budova byla v rámci projektu upravována tak, aby neubírala světlo blokové zástavbě, která je v blízkosti. Fasáda je řešena šachovnicovitě, pilíře jsou obloukovitě tvarované ven. Tak architekti dosáhli krystalovitého tvaru, který dal budově jméno.
V současnosti se jedná o budoucích nájemcích. V běhu jsou jednání například s televizí Prima, která by si v budově měla pronajmout 3500 metrů čtverečních. Petr Babulík ze společnosti GES REAL uvedl, že jednání z Primou zatím nejsou u konce.
Podle deníku E15, který na možnost pronájmu televizí poprvé upozornil, končí Primě současný pronájem na Palmovce v roce 2013. Má přitom stejného majitele s developerem projektu. Společnost GES Real totiž prostřednictvím společnosti GES Asset Holding a nizozemské firmy GES Group Holding vlastní spolumajitel Primy, podnikatel Ivan Zach.
Projekt vyroste na pozemku o rozloze 1944 metrů čtverečních a nabídne 13 648 metrů čtverečních pronajímatelné plochy, z toho 11 901 metrů čtverečních má být kancelářských. Výstavba by měla začít ve druhé polovině letošního roku a potrvá zhruba 18 měsíců.
Budovu navrhla architektonická kancelář ATELIER 15 pod vedením Libora Hrdouška a Radka Lampy. Cena pronájmu by zde měla být mezi 16,5 až 17,5 eury za metr čtvereční.
V Praze bylo na konci roku 2010 celkem 2,7 miliónu metrů čtverečních moderních kanceláří. Celkem 13,2 procenta z těchto ploch bylo v závěru loňského roku prázdných.
zpráva ČTK
 
Crystal Prague na Vinohradech, vizualizace, zdroj www.crystal-prague.czCrystal Prague na Vinohradech, vizualizace, zdroj www.crystal-prague.cz
Crystal Prague na Vinohradech, vizualizace, zdroj www.crystal-prague.czCrystal Prague na Vinohradech, vizualizace, zdroj www.crystal-prague.cz