Projekty

Na vrcholu Lysé hory v Beskydech postaví novou chatu Slezský dům

Novou turistickou chatu Slezský dům postaví na nejvyšším vrcholku Beskyd, Lysé hoře, společnost AK 1324. Vyroste na místě současné chaty Lysá hora, zvané Plesnivka. Návštěvníkům má být modernější turistické zařízení k dispozici za dva roky.
Firma na začátku července získala stavební povolení. ČTK to sdělil zástupce společnosti AK 1324 Radek Menšík.
„O stavební povolení jsme požádali již v roce 2004. Museli jsme splnit veškerá náročná kritéria a požadavky na výstavbu chaty v lokalitě, která je citlivá na ochranu přírody. Po sedmi letech obtížných a nelehkých jednání jsme připravení chatu postavit," uvedl Menšík.
S budováním nové chaty začnou ještě v letošním roce. V září chtějí zdemolovat stávající restauračního zařízení chaty Lysá hora a připravit základy nové chaty. „Kvůli tvrdým podmínkám pro výstavbu, které jsme obdrželi od ministerstva životního prostředí, máme k dispozici na stavební práce jen tři a půl měsíce v roce," vysvětlil Menšík. V roce 2012 budou stavební práce pokračovat od poloviny července do konce října, kdy chtějí postavit kompletní hrubou stavbu chaty. S dokončením a zkolaudováním nové chaty Slezský dům počítají v roce 2013.
Nové zařízení má nabídnout kvalitní turistické zázemí na nejvyšším vrcholu Beskyd. „Podle zkušeností, které jsme získali při desetiletém provozování chaty Lysá hora, jsme tyto poznatky přenesli do nově připravovaného restauračního provozu na chatě Slezský dům. Nabízené ubytovací služby na chatě budou odpovídat současné době," podotkl zástupce investora. Ten zatím neví, kolik výstavba chaty bude přesně stát. Připravují totiž výběrová řízení.
Novou chatu chce na vrcholu Lysé hory vybudovat také Klub českých turistů (KČT). V lednu získal územní rozhodnutí pro obnovu vyhořelé Bezručovy chaty. Usiloval o něj 17 let. Stavba moderní nízkoenergetické budovy si vyžádá až 25 miliónů korun, peníze by měla přinést také veřejná sbírka. Mohla by se začít stavět za dva až tři roky. ČTK to řekl vedoucí technické sekce KČT Jiří Stejskalík. Původní Bezručova chata vyhořela v roce 1978. Na nejvyšším vrcholu Beskyd ji přes tři desetiletí připomínají sutiny.
zpráva ČTK